Ministar Primorac otkrio koliko će rasti kamatne stope na depozite

Vijesti 20. ruj 202311:46 0 komentara

Ministar financija Marko Primorac u N1 Studiju uživo komentirao je novi Vladin paket mjera pomoći. Posjetimo, Vladinom odlukom snižene su cijene 30 artikala, a svi ti proizvodi dobit će i posebnu oznaku kako bi bili što vidljiviji potrošačima. Ministar ističe da je ta mjera urodila plodom.

“Ministarstvo gospodarstva je putem aplikacije ‘Kretanje cijena’ zabilježilo taj trend, od petka su neke cijene drastično snižene, u ponedjeljak je to nastavljeno. Dakle, na onu standardnu košaricu dobara od 365 proizvoda zabilježena su sniženja od preko 5%, možda i prema 10%. U pitanju su lanci KTC, Tommy, Konzum koji su dostavljali te cijene tako da možemo reći da je mjera polučila plodom”, rekao je Primorac.

Naveo je da i da su neki lanci odlučili i proširiti tu listu što je dobar iskorak. Jedno od pitanja o kojima se još raspravlja jest zašto trgovački lanci nisu samostalno snizili cijene ranije ako je već postojao prostor za to, kao što je to sada slučaj.

“Ne bih rekao da je to pitanje sada ili prije, razgovaramo sa svim tržišnim dionicima. Mi smo od studenog prošle godine zabilježili trend smanjivanja inflatornih pritiksaka, smatrali smo da to sniženje treba biti i niže, u kolovozu su ti pritisci blago povećani i zaprimišvi rezultate o polugodišnjem poslovnaju zaključili smo da postoji dodatna potreba na činjenju dodatnih mjera u tom kontekstu”, rekao je ministar.

“Ne može nitko osporiti da smo postigli značajne uspjehe u tim razgovorima nakon kojih je uslijedilo snižavanje cijena”, istaknuo je minstar.

Također je naveo da nas očekuje i “evidentno” povećanje depozitnih kamatnih stopa. “Kamatne stope će porasti zasigurno na preko 2%, a možda i na 3% u nekim bankama.”

Ministar Primorac je govorio i o rastu kamatnih stopa. “Točno je da je ECB opredjeljenjem za podizanjem ključnih kamatnih stopa a ne primjerice povećanjem stope obvezne pričuve odlučio ići u smjeru da monetarnu kontrakciju čini kroz smanjivanje likvidnosti na tržištu kroz depozitne stope, a isto tako, na povećanje kamatnih stopa koje će smanjiti kreditnu aktivnost. U tom smislu je važno voditi računa o svima koji imaju kredite.”

Primorac je istaknuo da je još od srpnja kad je stupio na dužnost upozoravao da postoji mogućnost značajnog povećanja kamatnih stopa.

“Da odagnamo strah, važno je istaknuti da je od ukupnog portfelja kredita, dvije trećine ih je fiksirano, a od te jedne trećine ppreostalih, tri četvrtine se veže uz NRS, a jedna četvrtina uz EURIBOR. Ovi vezani uz EURIBOR, tu je već došlo do porasta kamatnih stopa, a kod ovih vezanih uz NRS će doći do značajne odgode u povećanju”, objasnio je ministar.

Primorac je također poručio da nas čeka usporavanje gospodarstva, a uvjeren je u rast plaća. “Plaće će sljedeće godine rasti svima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!