Ministarstvo kulture: Informacije o ranijim postupanjima tema i saborskog Odbora

Vijesti 25. sij 202415:22 0 komentara
Patrik Macek/Pixsell

Ministarstvo kulture i medija u četvrtak je reagiralo na napise da je "policija po nalogu europskih tužitelja upala u Ministarstvo kulture", navodeći da se ne radi o "ekskluzivnoj ili novoj vijesti, nego o informaciji o ranijim postupanjima koja su bila tema jučerašnje sjednice saborskog Odbora".

Istovremeno policija je demantirala da je riječ o “upadu”.

“Slobodni smo izvijestiti da je ministrica jučer na Odboru za kulturu Hrvatskog sabora izvijestila zastupnike da je ministarstvo u više navrata nadležnim tijelima davalo dokumente vezano uz istrage na Geodetskom fakultetu. Stoga se ne radi ni o kakvoj ekskluzivnoj ili novoj vijesti, nego o informaciji o ranijim postupanjima koja su bila tema jučerašnje sjednice saborskog Odbora”, priopćilo je ministarstvo.

Dodaju da je u tom smislu jučer na Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu ministrica kulture i medija još jednom detaljno obrazložila sve postupke i radnje vezano uz provođenje hitnih mjera zaštite uključujući 3D snimanja i odgovorila na sva pitanja zastupnika utvrdivši da su sva postupanja Ministarstva bila u skladu sa zakonom i da je Ministarstvo vlasnik svih snimljenih materijala.

Ministarstvo je na svojim stranicama objavilo izvještaj vezano uz aktivnosti 3D snimanja koji je dostupan javnosti, zaključuje Ministarstvo kulture i medija.

Portal Telegram u četvrtak je objavio da je policija po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) “upala u Ministarstvo kulture” jer “istražuju posao” ministrice Nine Obuljen Koržinek i uhićenog bivšeg dekana Geodezije Almina Đape.

Europsko tužiteljstvo odgovorno za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a objavilo je u studenome 2023. da 29 osumnjičenih, među kojima je i bivši dekan Geodetskog fakulteta, tereti za zlouporabe u projektima financiranima europskim novcem među kojima je i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu ugovoreno s Ministarstvom kulture.

Ministrica Obuljen Koržinek otklonila je u srijedu na saborskom odboru tvrdnje da je posao snimanja oštećenja na zgradama nakon potresa koje je obavio Geodetski fakultet preplaćen te da nije nadziran, ponovivši da su za plaćanje korištena nacionalna sredstva.

Istaknula je i da zbog istrage na Geodetskom fakultetu ne može dati sve podatke o plaćanjima iako postoje dodatni, zbirni izvještaji. “Ne istražuje se nas, ali ne možemo javno dati dio dokumentacije koji se istražuje”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!