Ministarstvo ne odustaje: Crne liste za trgovce koji će dići cijene zbog eura

Vijesti 31. sij 202219:38 0 komentara
red, blagajna, kupnja, čekanje, inflacija, siromaštvo, nestašica, redovi, trgovina
Unsplash

Država ne odustaje od "modela crnih lista" za trgovce koji bi zamjenu kune eurom iskoristili za neopravano dizanje cijena, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

“Nije točna informacija kako je Ministarstvo odbacilo mogućnost korištenja takvog modela i u Hrvatskoj. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja razmatra sve raspoložive opcije, od uvođenja etičkog kodeksa do objave crne liste, kako bi se očuvala sigurnost kupovine potrošačima, a euro uveo na učinkovit i transparentan način”, kaže se u priopćenju, koje je reakcija na medijske objave prema kojima crnih lista neće biti.

“Stručne službe Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja analizirale su iskustva i propise europskih zemalja koje su posljednje uvodile zajedničku valutu. Jedan od kontrolnih modela koji su neke države članice koristile bila je i objava tzv. crne liste trgovaca koji su neopravdano podizali cijene”, dodaje se, te se ističe da će u procesu zamjene hrvatske kune eurom jedno od najvažnijih postulata biti zaštita potrošača od neopravdanog povećanja cijena.

Glavne mjere zaštite potrošača u procesu uvođenja eura u Hrvatskoj bit će dvojno iskazivanje cijena, primjena fiksnog tečaja konverzije prilikom preračunavanja, nadzor nad trgovcima i pružateljima usluga, te praćenje kretanja cijena najčešće korištenih proizvoda na tržištu, kažu u Ministarstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.