Ministarstvo o posvojenju iz Konga: Nikad nismo dobili zahtjev za suglasnost

Vijesti 04. sij 202317:52 0 komentara
N1

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Barilić komentirala je ulogu te institucije u slučaju posvojenja djece iz Konga zbog čega je još od 7. prosinca osmero hrvatskih državljana zadržano u pritvoru u Zambiji.

“U ovoj situaciji nije posvojenje u Hrvatskoj, nego posvojenje koje je provela treća država. Dosad u praksi nikad nismo dobili zahtjev niti jednog tijela da damo prethodnu suglasnot u tom smislu”, rekla je Marija Barilić i dodala kakva je daljnja procedura nakon odluke suda u Zambiji:

“Ni ovo Ministarstvo ni Centar za socijalnu skrb nije uključen u postupak posvojenja kad se radi o posvojenju iz trećih država što a priori nije nelegalno. Za Kongo nikad nismo dobili službenu obavijest, o zabrani nikad nismo dobili dopis.”

Istaknula je da zakon treba unaprijediti, ali da ne smatra da se radi o propustu:

“Ne bih rekla da je propust, radi se o unapređivanju zakonodavstva i postupanja oko posvojenja.”

Podsjetimo, predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić ranije je za N1 pojasnio ulogu sudova u slučaju posvojenja djece iz Konga zbog koje još od 7. prosinca osmero hrvatskih državljana je uhićeno u Zambiji. Dobronić tvrdi kako se odluka dvaju sudova – koji su potvrdili odluku suda iz Konga o posvajanju djece – ne može smatrati potvrđivanjem posvojenja. Za proces posvajanja nadležna su dva ministarstva. Dobronić je još u svom odgovoru na pitanja N1 ustvrdio kako je Kongo potpisnik Haške konvencije o zaštiti djece i suradnji u području međudržavnog posvojenja, no naknadno je tu informaciju demantirao pravdajući se zabunom.

Šef Vrhovnog suda podcrtava kako je i sudska praksa i praksa upravnih tijela u ovakvim situacijama nedorečena, te da su općinski sudovi samo potvrdili stranu sudsku odluku bez ulaženja u meritum koji je u nadležnosti ministarstava. Na temelju samo te odluke, pojašnjava za N1, nije bilo moguće djeci dodijeliti državljanstvo jer sudovi nisu odlučivali o posvajanju, niti je to njihova nadležnost, nego samo o priznanju odluke stranog suda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!