Objavljena nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje ASK, evo detalja

Vijesti 13. pro 202317:17 0 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novu Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u RH koja stupa na snagu danas, u srijedu, 13. prosinca. Osim detaljnog plana biosigurnosti, odobreno je kolinje i u zonama ograničenja, ali pod određenim uvjetima.

U Narodnim novinama broj 147/23 objavljena je Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj koja je stupila na snagu u srijedu 13. prosinca 2023. godine.

U priopćenju Ministarstvo navodi da je obveza vlasnika svinja kontinuirano dojavljivati brojno stanje, prijaviti premještanje i promjenu broja s istaknutim razlozima, a raspisan je i detaljan plan biosigurnosnih mjera.

Ovim je dokumentom dozvoljeno i kolinje, i to u zonama ograničenja I, II i zaraženoj zoni, na objektu na kojem se drže svinje i koji udovoljava svim uvjetima biosigurnosti i drugim propisanim uvjetima za držanje svinja.

Ako se na objektu provodi nadziranje afričke svinjske kuge i ako kliničkim pregledom provedenim od strane ovlaštenog veterinara unutar 24 sata prije klanja nisu utvrđene promjene zdravstvenog stanja svinja na objektu i svinja namijenjenih klanju, dozvoljeno je klanje svinja za vlastite potrebe.

Zone ograničenja od 3. studenoga 2023. dostupne su ovdje.

Ministarstvo poljoprivrede posebno ističe obvezu svih subjekata koji drže svinje da prijave veterinaru ako svinje pokazuju znakove bolesti, pobačaj, uginuće. Također podsjećaju da se svinje smiju držati samo na registriranim objektima u skladu sa svim mjerama biosigurnosti i uvjetima za držanje svinja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!