Ministarstvo obrane reagiralo na Milanovićevo pismo

Vijesti 04. stu 202116:05 2 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL

Ministarstvo obrane reagiralo je na pismo predsjednika Republike Zorana Milanovića koje je uputio 28. listopada 2021. predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, a kojim ga je i osobno upozorio na neprihvatljivo i nezakonito postupanje ministra obrane Marija Banožića te pozvao da poduzme mjere iz svoje nadležnosti.

Reagiranje Ministarstva obrane vezano uz pismo Zorana Milanovića prenosimo u cijelosti:

VEZANE VIJESTI

“Vezano uz navedeno pismo ističemo da se ne radi o nikakvoj zlouporabi ovlasti kod umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula. Kao što smo više puta isticali ne radi se o prijevremenom umirovljenju, već o prestanku djelatne vojne službe za brigadira Elvisa Burčula s pravom na punu starosnu mirovinu.

Isto tako potrebu službe za djelatne vojne osobe ne utvrđuje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, nego ministar obrane sukladno zakonu. U skladu s Ustavom i Zakonom o obrani bez suglasnosti ministra obrane vojni zapovjednik ne može biti imenovan od strane Predsjednika Republike.

Ministarstvo obrane naglašava da navedeno umirovljenje nije u nadležnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske niti je za takvo postupanje potreban prijedlog načelnika Glavnog stožera, već je umirovljenje izvorna zakonska ovlast ministra obrane.

U obrazloženju rješenja bivšeg zapovjednika Počasno-zaštitne bojne naveden je Plan izdvajanja osoblja za 2021. godinu, a ne kako se navodi Lista za izdvajanje po potrebi službe za 2021. godinu. Plan izdvajanja osoblja za 2021. godinu je dokument utemeljen na Zakonu o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Taj Plan donesen je jednoglasno na Kolegiju ministra obrane na kojem su bili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, njegov zamjenik i zapovjednici grana i u kojem je jedan od kriterija za izdvajanje kriterij utvrđen zakonom po kojem je prestala djelatna vojna služba brigadiru Elvisu Burčulu.

Ministarstvo obrane ističe da sukladno pozitivnim zakonskim propisima jedino ovlašteno tijelo u Republici Hrvatskoj koje može ocjenjivati zakonitost pojedinačnog akta je nadležni upravi sud, a ne dužnosnik iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske da javno komentira takvo rješenje.

Personalno upravljanje i provedba kadrovske politike sukladno zakonu u isključivoj je nadležnosti Ministarstva obrane.

Ministar obrane postupao je u skladu sa zakonom i oštro demantiramo tvrdnje da to predstavlja zloupotrebu ovlasti koje mu daje zakon te maltretiranje i diskriminaciju časnika Hrvatske vojske.

Vezano uz navode o kadrovskim rješenjima u Ministarstvu obrane koja su navodno protivna zakonu, Ministarstvo obrane demantira pismo Predsjednika Republike. Što se tiče rješenja za djelatnu vojnu osobu koja se navodi, brigadira u Samostalnom sektoru za informacijske i komunikacijske sustave Ministarstva obrane navodimo da je riječ o brigadiru kojemu sukladno Zakonu o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske djelatna vojna služba prestaje 31. prosinca 2021., što je u skladu sa Zakonom.

Vezano za navode oko bojnika koji radi u protokolu Ministarstva obrane, Ministarstvo obrane navodi da je taj časnik raspoređen sukladno Zakonu o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a ne suprotno zakonu kako navodi Predsjednik Republike što je u skladu s člankom 56. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Ovdje ističemo da je prešućena činjenica da je pobočnik Predsjednika Republike po činu brigadir na brigadirskom mjestu sa srednjoškolskim obrazovanjem.

Što se tiče navoda o bojnici, pukovnici i brigadiru koji rade u kadrovskoj službi Ministarstva obrane, navodimo da osobe koje vode upravne postupke i rješavanju u upravnim stvarima imaju obvezu polaganja državnog stručnog ispita i sukladno aktima o rasporedu takvi ispiti se polažu.

Ukazujemo da je svjesno prešućena činjenica da prva dva personalca kod načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga admirala Roberta Hranja koja donose rješenja u upravnom postupku i rješavaju o stanjima u službi, a to su načelnik Personalne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga i zapovjednik Središnjice za upravljanje osobljem, koji su na rasporedu na tim mjestima od 2016. odnosno 2017. godine nemaju položen državni stručni ispit.

Vezano oko konstatacije oko navodno lošeg materijalnog stanja te opremljenosti Hrvatske vojske naglašavamo kako je Ministarstvo obrane dobitnik rebalansa od 53% odnosno Financijski plan Ministarstva obrane povećava se za 2,387 milijarde kuna. Trenutačni plan od 4,802 milijarde kuna povećava se na iznos od 7,189 milijardi kuna.

Vezano za odlaske ministra obrane na EU i NATO ministarske sastanke, ističemo kako ministar obrane postupa i svoje poslove obavlja u skladu s Ustavom i zakonom.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare