Ministarstvo obrazovanja oglasilo se o slučaju nacističkog pozdrava maturanata

Vijesti 26. svi 202215:43 > 15:53 2 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odgovorilo je na upit N1 o fotografiji na kojoj razred maturanata pozira s desnicama u zraku, odjeveni u crne majice s natpisima "Za norijadu spremni".

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja rekli su za N1 da su zatražili očitovanje škole o navedenom slučaju kako bi dobili detaljnije informacije.

VEZANE VIJESTI

“U svakom slučaju najoštrije osuđujemo navedeni slučaj, a Ministarstvo će nakon očitovanja škole poduzeti korake iz svoje nadležnosti, a isto tako uvjereni smo da će i druge nadležne službe i institucije npr. škola, Državno odvjetništvo i policija napraviti isto.

Naime, u hrvatskom pravnom sustavu poticanje na nasilje i mržnju kažnjava se po nekoliko zakona: Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima ili Zakonu o suzbijanju diskriminacije te Kaznenom zakonu za koji prekršajne, odnosno kaznene prijave podnose Državno odvjetništvo i policija”, napisali su.

Podsjetimo, jedan razred maturanata Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu pozirao je za fotografiju s razrednicom koja je, kao i učenici, bila odjevena u maskirne hlače i crnu majicu s natpisom “Za norijadu spremni”, a učenici su na glavi imali i crne beretke.

Ravnatelj škole Luka Mladinović u izjavi za Hinu osudio je svako veličanje ustaškog režima i povezivanje s njim te je ocijenio da u toj školi nije bilo veličanja ustaškog režima.

Policijska uprava brodsko-posavska još provjerava taj slučaj i najavljuje povratnu informaciju za javnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare