Ministarstvo: Odgajatelji moraju imati ista prava kao u osnovnim školama

Vijesti 22. lis 202211:41 0 komentara
Radovan Fuchs
N1

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je temeljem otvorenog pisama sindikata predškolskog odgoja, uputilo dopis svim osnivačima dječjih vrtića, a posebno Gradu Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, kojim je zatražilo osnivače da provjere istinitost navoda iz otvorenog pisma Inicijative te u slučaju utvrđivanja nepravilnosti, poduzmu mjere iz svoje nadležnosti i utvrđene nepravilnosti isprave u najkraćem vremenu.

“Odričemo se odgovornosti za sve moguće posljedice pogrešnih odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja, jedinica lokalnoh samoprava i drugih subjekata kao osnivača dječjih vrtića u Repblici hrvatskoj zbog rada u uvjetima protivnim odredbama zakonskih i podzakonskih akata koji uređuju rad predsškolskih ustanova te jamče prava djeteta”, poručili su iz sindikata u otvorenom pismu.

VEZANE VIJESTI

“Naime, za provedbu Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju zaduženi su ravnatelji i Upravna vijeća te vlasnici vrtića odnosno gradovi i općine koji imenuju ravnatelje i većinu članova Upravnih vijeća. Uloga Ministarstva, odnosno prosvjetne inspekcije je da nadzire poštivanje propisa što ona svakodnevno i radi te nakon prijave (koja nakon izmjena Zakona ne može biti anonimna) provodi inspekcijski nadzor te ukoliko utvrdi nepoštivanje pedagoškog standarda određuje propisane kazne u iznosima 15.000 kuna za vrtić, odnosno 8.000 za ravnatelja vrtića. Budući da se dječji vrtići u potpunosti financiraju iz proračuna gradova i općina te kazne posredno plaćaju vlasnici vrtića, odnosno gradovi i općine.

Isto tako, Ministarstvo obrazovanja je Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju otvorilo mogućnost financiranja izgradnje, dogradnje, opremanja i poslovanja vrtića iz nacionalnih sredstava  što najbolje pokazuje Nacionalni program oporavka i odobravanje 1,28 mlrd kuna za izgradnju, dogradnju i opremanje više od 250 dječjih vrtića temeljem poziva kojim je svim prijaviteljima koji su imali potrebnu dokumentaciju i to bez uvjeta razvijenosti gradova i općina odobreno financiranje gradnje, dogradnje i/ili opremanje vrtića.

Što se tiče plaća svih djelatnika u dječjim vrtićima ne samo odgojiteljica i odgojitelja, želeći zaštititi djelatnike dječjih vrtića i postići ujednačenost njihovih primanja u cijeloj Hrvatskoj, Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju člankom 51. propisano je da se „na utvrđivanje i obračun plaća, naknada i drugih prihoda zaposlenika dječjih vrtića, koji su u vlasništvu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, primjenjuju propisi kojima se uređuju plaće, naknade i drugi prihodi javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu, ako su ti propisi povoljniji za zaposlenike.“

To konkretno znači da svi djelatnici dječjih vrtića moraju imati materijalna prava i plaće jednake ili veće od zaposlenika u osnovnim školama. Dakle, ukoliko pojedini poslodavac, odnosno dječji vrtić krši propisanu odredbu Zakona, djelatnici mogu pokrenuti sudske tužbe”, poručili su iz ministarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!