Ministarstvo odgovorilo sucima: Odbili su povećanje plaća za 698 eura neto u manje od godinu dana

Vijesti 16. sij 202416:06 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Ministarstvo pravosuđa i uprave u utorak je izvijestilo da je Udruga hrvatskih sudaca (UHS) odbila novi prijedlog ministarstva o povećanju plaće za gotovo 698 eura neto u manje od godinu dana.

Ujedno bi ovo bilo i najveće povećanje plaća sudaca u proteklih nekoliko godina da je Udruga hrvatskih sudaca na to pristala, priopćilo je ministarstvo.

Dodaju da je predloženi model koji je na jučerašnjem sastanku članovima UHS-a predstavio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica uključivao uvođenje prava na božićnicu, regres, uskrsnicu, darova za djecu, sistematski pregled, a sve u visini ugovorenoj za državne službenike i namještenike.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u priopćenju ističe da je dalo realan i ostvariv prijedlog koji bi na mjesečnoj razini sucima značilo povećanje od dodatnih 115 eura neto. Uvođenje materijalnih prava, na koja drugi dužnosnici ne ostvaruju pravo, dodaju jedan je od zahtjeva udruge hrvatskih sudaca koji je u ovom trenutku moguće ispuniti.

Naglašavamo kako je, nakon prošlogodišnjeg usvajanja zakonskih izmjena, prosječna neto plaća najbrojnije skupine pravosudnih dužnosnika već uvećana za 583 eura neto. To povećanje se ne zasniva na pretpostavkama, već na stvarnim podacima o isplaćenim plaćama sukladno sustavu Centraliziranog obračuna plaća prema kojima se svim sucima obračunavaju plaće.

‘Osnovica za sve suce nije rasla 8 već 13 posto’

Nadalje, nejasno je zašto Udruga hrvatskih sudaca u javnom prostoru kao dogovor spominje povećanja koja su bila predložena u prijašnjim razgovorima, ali s osnovicom nižom od one koju je Vlada predložila u Konačnom prijedlogu zakona. Podsjećamo, osnovica za sve suce nije rasla 8 već 13 posto, navodi ministarstvo u priopćenju.

Ujedno, dodaju, UHS zaboravlja i na povećanja drugih prava koja su ostvarena u prethodnoj godini, a koja su doprinijela povećanju primanja pravosudnih dužnosnika. U prvom redu povećanje naknada za upućivanje na drugi sud, kao i povećanje naknada za dežurstva.

Ministarstvo pravosuđa i uprave ostaje privrženo dijalogu s predstavnicima pravosudnih tijela o uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika. U isto vrijeme ističe da se učinci tog uređenja ne mogu realizirati dok se ne uredi sustav plaća službenika i namještenika u državnoj službi i javnim službama zbog kojega su suci prethodno provoditi tzv. mjere upozorenja.

Osnovana Radna skupina za cjelovito uređenje sustava plaća koje uključuje pitanje indeksacije i stupnjevanje plaća pravosudnih dužnosnika nastavit će s radom, a rješenje za uređenje sustava plaća može se tražiti samo u okvirima institucionalnog djelovanja i sukladno vremenskim, ljudskim i financijskim mogućnostima, kažu u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!