Ministarstvo: OPG-ovima stradalima u potresu podijelili smo 44 tone stočne hrane

Vijesti 06. sij 202112:41 > 13:24 0 komentara
Krave nakon potresa
Sanjin Strukić/Pixsell

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu do sada su na potresom pogođenim područjima kontaktirali 1223 obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a razdijeljene su i 44 tone stočne hrane, priopćilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede.

Oštećenja na gospodarskim objektima ustanovljena su na 481 OPG-u, oštećenja strojeva i mehanizacije na 128, a na njih deset ustanovljena je šteta na poljoprivrednim površinama, kaže se u priopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede, kako se dodaje, nastavlja koordinirati zaprimanje i otpremu donirane hrane za životinje na trima lokacijama: u Glini (Dvorska 96) i Petrinji (Sisačka 116 – DIP Žužić, bivša ciglana Petrinja i Ulica Milana Nemčića, desni II. Odvojak).

Ukupno je zaprimljeno 130 tona, a distribuirano 44 tone hrane.

Također, premješteno je 90 grla s 14 PG-ova ugroženih područja na druge farme. Dodatno, žurno je odobrena dodjela 9,66 milijuna litara plavog dizela koju će s današnjim danom, uz ostale poljoprivrednike, moći koristiti 5.793 poljoprivrednika Sisačko-moslavačke županije.

“Sva poljoprivredna gospodarstva pogođenih područja bit će kontaktirana i zbrinuta, a obilaze se i utvrđuju potrebe i onih koji nisu evidentirani u poljoprivrednom upisniku. Izravna plaćanja vrijedna 35 milijuna kuna počet će se isplaćivati ovaj tjedna, natječaj iz Programa ruralnog razvoja je u pripremi, kao i programi financijske pomoći drvoprerađivačima na pogođenom području”, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Pozvala je poljoprivrednike u potrebi s potresom pogođenih područja da se jave Ministarstvu poljoprivrede.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.