Ministarstvo pravosuđa: Ne vršimo pritisak na štrajkaše, nismo tražili imena

Vijesti 09. lip 202316:48 0 komentara

Štrajk u kojem oko 5000 pravosudnih djelatnika traži više plaće nastavljen je u petak, a predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) rekli su da još nisu dobili ponudu resornog ministarstva koje ih je pozvalo na sastanak zakazan za ponedjeljak. Sindikalci također upozoravaju da se vrši pritisak na sindikat i radnike u štrajku jer je iz Ministarstva upućen dopis čelnicima tijela da se dostavi broj ljudi koji sudjeluju u štrajku. No, iz Ministarstva pravosuđa i uprave primili smo priopćenje za medije u kojem tvrde da Ministarstvo ne vrši pritisak na službenike i namještenike u pravosudnim tijelima.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nastavno na izjave predstavnika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika o vršenju pritiska na službenike i namještenike koji sudjeluju u štrajku, Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da su takve tvrdnje neistinite i nekorektne.

Ministarstvo pravosuđa i uprave ni na koji način ne vrši pritisak na službenike i namještenike u pravosudnim tijelima niti na organizatore štrajka.

Ministarstvo pravosuđa i uprave, sukladno svojim ovlastima utvrđenima zakonima, od čelnika pravosudnih tijela zatražilo je podatak o broju službenika koji za vrijeme štrajka ne obavljaju redovne aktivnosti. Ministarstvo nije od čelnika tijela tražilo popis ili imena službenika koji sudjeluju u štrajku.

Dodatno, budući da je organizacija rada sudova u nadležnosti sudbene vlasti odnosno predsjednika sudova, od predsjednika Vrhovnog suda zatražene su informacije o načinu organizacije obavljanja nužnih poslova čijim bi propuštanjem za građane i stranke nastupila nenadoknadiva šteta.

Ministarstvo pravosuđa i uprave pitanju plaća svih službenika i namještenika pristupa sveobuhvatno i u dobroj vjeri kako se u državnoj službi do donošenja novog sustava plaća ne bi generirale nove nepravde.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!