Ministarstvo pravosuđa: Neosnovane su kritike na postupak traženja izručenja

Vijesti 18. velj 202119:48 0 komentara
Ministarstvo pravosuđa i uprave
Slavko Midzor/PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa u četvrtak je ocijenilo neosnovanima kritike iz Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista na postupanje tog ministarstva u postupku traženja izručenja Dragana Ćirića, osuđenog za ratni zločin.

“Ministarstvo još jednom ističe kako o uhićenju nije bilo obaviješteno u primjerenom roku i na uobičajeni način od strane nadležnih tijela Republike Srbije zbog čega upućivanje molbe za izručenje nije bilo moguće u navedenom roku”, priopćili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Hrvatski suverenisti danas su zatražili od tog ministarstva da se očituje je li za neizručenje Dragana Ćirića, osuđenog za ratni zločin, kriva Srbija ili Hrvatska te najavili da će tražiti ostavke ako je do šlamperaja došlo s hrvatske strane.

Ćirić je uhićen na temelju crvene međunarodne tjeralice i određen mu je ekstradicijski pritvor, međutim, prema verziji iz Srbije, hrvatska vlast se nije u prekluzivnom roku od 18 dana javila Srbiji sa zahtjevom za izručenjem Ćirića koji je hrvatski državljanin, naveli su Hrvatski suverenisti.

Ministarstvo pravosuđa smatra da je riječ o opstruiranju postupka od strane nadležnih tijela Republike Srbije, s obzirom na to da informacija o uhićenju nije stigla u postupku propisanom multilateralnim i bilateralnim ugovorima koji su na snazi, prvenstveno putem Interpola.

“Naglašavamo da ovakvo postupanje u primjeni međunarodne suradnje u kaznenim predmetima do sada nije zabilježeno u praksi”, istaknuli su.

Napomenuli su i da se obavijesti koje se šalju putem ministarstava nadležnih za poslove pravosuđa formalne naravi i obično u toj fazi nemaju operativni značaj jer putuju redovnom poštom te istaknuli da je praksa Ministarstva pravosuđa i uprave u takvim postupcima da koristi sve dostupne oblike komunikacije kada obavještava drugu državu o uhićenju ili rokovima koji su prekluzivni te uvijek kada to nalaže žurnost postupka primjenjuje elektroničku komunikaciju.

S druge strane, Ministarstvo pravde Republike Srbije rijetko ima takav pristup, pa se u potpunosti oslanjamo na obavijesti koje nam pristižu putem Interpola, pojasnili su.

“Ističemo da je Ministarstvo pravosuđa i uprave promptno, po zaprimanju svih dokumenata, izradilo molbu za izručenje i uputilo je Ministarstvu pravde Republike Srbije na očitovanje i daljnje postupanje”, priopćili su. Dodali su i da se prema zakonodavstvu Republike Srbije, po zaprimanju molbe za izručenje postupak može nastaviti, a ako postoje razlozi za pritvor propisani zakonom o Međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Republike Srbije, protiv tražene osobe može se ponovno odrediti pritvor.

“Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo pravosuđa i uprave otklanjanju sve neosnovane kritike i laži predstavnika Hrvatskih suverenista koji opetovano pokazuju neznanje u području međunarodnog prava i nerazumijevanje primjene zakona vezanih uz međunarodnu suradnju”, stoji u priopćenju.

Iz Ministarstva pravosuđa također su ocijenili da, unatoč svim nastojanjima Republike Hrvatske, suradnja s Republikom Srbijom nije zadovoljavajuća, a ministarstvo će, kažu, nastaviti sa svim aktivnostima kako bi se ponovno uspostavio otvoreni dijalog oko pitanja sklapanja bilateralnog ugovora o suradnji u kaznenom progonu ratnih zločina i povratka radu Povjerenstva za razmjenu popisa optuženih i osuđenih koje je inicirala Vlada RH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!