Ministarstvo reagiralo na najavu prosvjeda liječnika

Vijesti 13. ruj 202219:03 0 komentara
N1/ILUSTRACIJA

Ministarstvo zdravstva u utorak je potvrdilo da do sada nisu imali kontakata s Inicijativom mladih liječnika Hrvatske koja za 24. rujna najavljuje prosvjed ispred Ministarstva, te ih pozivaju da službenim kanalima o svojim zahtjevima zatraže sastanak s ministrom Vilijem Berošem.

Prosvjed je jučer najavljen na konferenciji za novinare u Čakovcu, a Inicijativa traži reforme zdravstvenog sustava i specijalističkog usavršavanja, pregovore za svoja prava te izmjenu uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

U Ministarstvu kažu da ih nitko iz te inicijative nije prethodno kontaktirao, i nisu primili nikakav zahtjev za sastankom s ministrom zdravstva Berošem, o kojemu danas pišu mediji.

Ponovno ističu da su njihova vrata otvorena svima koji žele konstruktivan dijalog o boljitku hrvatskog zdravstvenog sustava, djelatnika, a poglavito pacijenata, te kako nije potrebno posredovanje putem medija.

VEZANA VIJEST

“Vjerujemo da takve interese dijeli i Inicijativa mladih liječnika te slobodno mogu službenim kanalima zatražiti termin za sastanak”, poručuju iz Ministarstva.

Ministar Beroš danas je održao sastanak s predsjednicima povjerenstava za mlade liječnike Hrvatske liječničke komore (HLK) i Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), na koji, kako se doznaje, nisu bili pozvani predstavnici Inicijative mladih liječnika. Očekivalo se i da će ministar na tom sastanku otvoriti pitanje koeficijenta specijalizanata, no to se nije dogodilo.

U Ministarstvu objašnjavaju da tema sastanka nije bio najavljeni prosvjed, stoga nije bilo ni potrebe da se poziva nekoga iz Inicijative.

Beroš bez odgovora na zahtjev da se povećaju plaće specijalizantima

Beroš je danas održao i sastanak s predstavnicima krovnih liječničkih organizacija – Komore, Sindikata, Zbora, HUBOL-a i KoHOM-a.

U Komori kažu da su djelomično zadovoljni sastankom. Pokrenuto je rješavanje reprezentativnosti Sindikata i obećano je donošenje Zakona o radnopravnom statusu i plaćama liječnika. Povećanje koeficijenata je podržano djelomično i to uz ogradu raspoloživih mogućnosti proračuna. Zadovoljstvo liječništva ovisit će primarno o tome hoće li iza ovih ministarskih riječi sada uslijediti i djela, poručuju iz Komore.

Što se tiče izjednačavanja koeficijenata subspecijalista i specijalista te liječnika u bolnicama i primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ministar Beroš je rekao da podržava taj prijedlog, ali realizacija ovisi i o Ministarstvu financija, tj. Vladi.

Kako se doznaje u Komori, dva je puta na sastanku ponovljen zahtjev za 10-postotnim povećanjem koeficijenata specijalizanata. Međutim, Beroš na ovo pitanje danas nije dao odgovor.

HLK, kao i svi drugi sudionici sastanka, inzistira da i specijalizanti budu odmah uključeni u korekcije koeficijenata.

Ministarstvo: Reguliranje koeficijenata planirano do kraja ove godine

U Ministarstva zdravstva pak ističu da sutra završava e-savjetovanje o prijedlogu zakonskih dopuna koje bi trebale omogućiti Hrvatskom liječničkom sindikatu sudjelovanje u kolektivnim pregovorima te poručuju da će pokrenuti hitan postupak njihova donošenja u Saboru.

Pitanje reguliranja postojećih koeficijenata složenosti poslova regulirat će se u sklopu Zakona o plaćama u javnim službama koji je u djelokrugu Ministarstva rada. U planu je donošenje tog zakona do kraja ove godine.

Zakon o radnopravnom statusu liječnika je u pripremi te je planirano da bude donesen u drugom kvartalu sljedeće godine.

Provediva reforma zdravstva je ona koja se temelji na realnim ciljevima, odnosno na onome s čime raspolažemo: brojem liječnika, brojem bolnica, tehničkim kapacitetima i objektivnim financijskim mogućnostima, poručuju iz Ministarstva, koje od svih strukovnih tijela očekuje doprinos s konkretnim prijedlozima u okvirima postojećih resursa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!