Ministarstvo: RH po iskorištenosti sredstava fondova EU-a prestigla 12 država

Vijesti 03. stu 202211:04 1 komentar
N1, Ilustracija

Hrvatska je iz financijske perspektive 2014. - 2020. dosad ugovorila projekte vrijedne 13,7 milijardi eura, a ukupno isplatila 8,35 milijardi eura ili 78 posto dodijeljenih sredstava, izvijestilo je resorno ministarstvo istaknuvši da je po iskorištenosti sredstava iza Hrvatske 12 država.

“Do 20. listopada 2022. godine ugovoreni su projekti u vrijednosti od 13,73 milijardi eura, ukupno je isplaćeno 8,35 milijardi eura, odnosno 77,81 posto dodijeljenih sredstava, a ovjereno 6,90 milijardi eura, odnosno 64,34 posto dodijeljenih sredstava”, kaže se u priopćenju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a.

Ministrica Nataša Tramišak je, kako se navodi, održala sastanak s hrvatskom članicom Europskog revizorskog suda Ivanom Maletić, s kojom je razmijenila podatke o 2021. godini kao i trenutnoj iskorištenosti fondova EU-a u prvih deset mjeseci 2022. godine.

vezana vijest

Tramišak je pohvalila napore korisnika da sve svoje ugovorene projekte završe do kraja 2023. godine nakon čega će se povući crta i vidjeti koliko je Republika Hrvatska ukupno iskoristila sredstava.

“Ministarstvo učestalo obavještava sve korisnike koji koriste sredstva fondova EU-a da svoje projekte trebaju privesti kraju kako bi uspjeli povući sva sredstva koja su ugovorili, a brojka od 78 posto isplaćenih sredstava već sada je pokazatelj da se veliki broj projekata priveo kraju”, naglasila je Tramišak.

Osvrnula se i na podatke od početka mandata te istaknula kako se od srpnja 2020. bilježi značajno povećanje, sa 37 na 78 posto isplaćenih sredstava, a ukoliko ovim tempom nastavi isplaćivati sredstva krajnjim korisnicima i ovjeravati ih prema Europskoj komisiji, Hrvatska bi na kraju financijske perspektive mogla biti među najuspješnijim državama EU-a.

Prema zadnjim podacima Europske komisije, iza Hrvatske je po postotku iskorištenosti sredstava fondova EU-a 12 država – Španjolska, Italija, Slovačka, Rumunjska, Luksemburg, Danska, Austrija, Belgija, Švedska, Irska i Latvija, kao i Velika Britanija, koja koristi sredstva fondova za razdoblje 2014.-2020., izvijestilo je ministarstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare