Ministarstvo seljacima koji 14 mjeseci čekaju odštete: “Nisu poštivali propise”

Vijesti 25. ruj 202315:36 1 komentar

U Lonjskom polju se dogodio najveći pomor stoke od bolesti bedrenice u povijesti, a oboljeli su i ljudi, no država nije ponudila nikakvu odštetu iako od 2008. nije bilo procjepljivanja. Ministarstvo poljiprivrede ima i svoju stranu priče...

No, seljaci čekaju već 14 mjeseci i to je činjenica. Nemaju pravo na žalbu. Pitaju se kako će dalje, a kažu i da se desetak OPG-ova već ugasilo jer su ljudi izgubili svu stoku.

“Obvezno cijepljenje protiv bedrenice provodi se na bedreničnim distriktima, a cjepivo i uslugu cijepljenja protiv bedrenice financira država u cilju pomoći subjektima. Prema dostupnim podacima pojavnosti bedrenice na određenom području unutar 20 godina određuje se područje distrikta, dok za područje Osekova u tom razdoblju nije bilo potvrđenih slučajeva”, rekli su nam u Ministarstvu pa dodali:

“Epidemija koja je u tom području nastala nikako nije rezultat nebrige države, nažalost, prema epidemiološkoj istrazi i zapisnicima riječ je o nepoštivanju propisa RH iz područja zdravlja životinja kod pojedinih posjednika što uključuje registraciju objekata, označavanje i premještanje životinja, provođenje naređenih mjera, pravovremena prijava ovlaštenom veterinaru pokazatelja koji upućuju na moguću pojavu bolesti životinja, pobačaja i/ili uginuća. Također, Ministarstvo poljoprivrede pri sumnji na opasne bolesti koje uzrokuju velike epidemije ili su ugroza za javno zdravlje plaća sve – uzimanje uzoraka, laboratorijsku pretragu, rad veterinara, razudbu te svu pomoć subjektima – stoga je uputno pravovremeno prijavljivati sumnje.”

Naglašavaju i da su oštećeni posjednici, oni koji su se prijavili, dobili potporu u okviru dodatnog i posebno osmišljenog Programa koje je Ministarstvo izradilo imajući na umu socioekonomski aspekt ove proizvodnje.

“Što se tiče naknade štete po Zakonu o zdravlju životinja pravo na naknadu štete ostvaruje subjekt ako su provedene sve mjere u skladu s predmetnim Zakonom i propisima donesenim na temelju istoga, odnosno samo u slučaju kada su subjekti propisno označavali životinje, registrirali promet i poštivali sljedivost, vodili brigu o zdravlju i dobrobiti životinja. U vezi s priloženim slučajem Ministarstvo poljoprivrede će izvršiti dodatan uvid u svu dokumentaciju”, zaključuju u Ministarstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare