Ministarstvo: Stigle 322 prijave za izgradnju i opremanje vrtića

Vijesti 19. srp 202216:13 0 komentara
N1/ILUSTRACIJA

Na natječaj za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje vrtića vrijedan 1,22 milijardi kuna, koji je raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, stigle su 322 prijave, od kojih je 155 za izgradnju novih vrtića.

Natječaj je bio otvoren od 2. svibnja do 4. srpnja, a ukupna je vrijednost 322 prijavljena projekta 1.556.196.779 kuna i u tijeku je njihova evaluacija. Prijavljeno je 155 projekata za izgradnju novih vrtića u vrijednosti više od 500 milijuna kuna, a ostale se prijave odnose na financiranje dogradnje, nadogradnje i opremanja postojećih vrtića te rekonstrukciju i opremanje građevine druge namjene za prenamjenu u vrtić, odgovorili su iz Ministarstva na upit Hine.

Grad Zagreb prijavio je 21 projekt, Zagrebačka županija 17, Grad Osijek pet, Rijeka dva i Split dva.

Iz Ministarstva napominju da je ovo samo jedan u nizu poziva koji će se objaviti u iduće dvije godine kako bi svakom djetetu osiguralo mjesto u vrtiću, bilo da je riječ o jaslicama ili obaveznoj predškoli.

Sredstva za izgradnju i dogradnju osigurana su iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO), a dio sredstava i iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u ukupnoj vrijednosti većoj od 2 milijarde kuna.

U Hrvatskoj prema analizama nedostaje više od 22.500 mjesta u vrtićima kako bi obuhvat djece koja idu u vrtiće bio veći od 90 posto, podsjećaju iz MZO.

Postotak djece u dobi od 3 godine do polaska u školu za 2019. godinu za Hrvatsku je iznosio 79,4 posto, a prosjek EU bio je 92,8 posto, dodaju.

Do kraja 2026. trebalo bi, uz 155 prijavljenih na ovaj i dodatnih 50, za koje se prijave očekuju u idućim javnim pozivima, biti izgrađeno više od 200 novih vrtića, ističu iz Ministarstva napominjući da bi velik dio vrtića mogao biti izgrađen i u kraćem roku, što ovisi o gradovima i općinama koji će pronalaziti zemljište, izrađivati projekte i provoditi postupke javne nabave.

Osigurani iznos bit će dovoljan za planiranu izgradnju uz uvjet da se projekti za vrtiće budu radili odgovorno i racionalno te da se postupci javne nabave budu provodili na isti način, ističu iz MZO.

S obzirom na to da neke općine i gradovi neće imati fiskalni kapacitet za dovršetak projekata izgradnje, kao ni za financiranje poslovanja vrtića, novim Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju osigurano je da će općine i gradovi koji nemaju dovoljan fiskalni kapacitet moći uputiti zahtjev Ministarstvu za podmirenje preostaloga troška iz državnog proračuna te će ono taj iznos podmiriti, u skladu sa Zakonom.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada od 2017. godine do danas uložila ukupno više od dvije milijarde kuna u 498 vrtića u Hrvatskoj, a s ovim ulaganjima ukupan iznos dosegnut će 3,43 milijarde kuna.

“Izgradnja i dogradnja vrtića u ovolikoj mjeri jedna je od najboljih i demografskih (jaslički kapaciteti), ali i obrazovnih mjera (kapaciteti za predškolu)”, poručuju iz MZO.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!