Ministarstvo za N1: Nismo zaprimili službenu obavijest o optužnici iz Srbije

Vijesti 23. kol 202216:22 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave za N1 su reli da nisu zaprimili službenu obavijest o optužnici iz Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota. Navode i da nadležna tijela u Republici Hrvatskoj nisu cjelovito upoznata s predmetom.

“Iz objavljenih dijelova optužnica u hrvatskim medijima, izvjesno je da je ista sastavljena suprotno ključnim postulatima međunarodnog kaznenog prava, na način kojim se narušava pravo na pravično suđenje okrivljenika”, rekli su nam iz Ministarstva.

VEZANA VIJEST

“Sustav pravosudne suradnje mora se temeljiti na načelu uzajamnog povjerenja, tj. povjerenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan osigurati nepristrano, pravično i učinkovito vođenje kaznenog postupka u toj državi, a ne da iskrivljuje načela univerzalne jurisdikcije uvodeći svojevrsnu kvazi-univerzalnu jurisdikciju”, dodaju.

Ističu da “Republika Hrvatska očekuje od Republike Srbije da poštuje međunarodne standarde te pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih povjerenstava”.

VEZANE VIJESTI

Planira se i sastanak s optuženim pilotima.

“Pravne službe nadležnih ministarstava razmatraju domaće i međunarodne pravne mehanizme. Na nadolazećem sastanku s pilotima razgovarat će se o daljnjim postupanjima u ovom predmetu, uzimajući u obzir objavljene dijelove optužnice”, poručili su iz Ministarstva.

Podsjetimo, N1 televizija u posjedu je optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota. Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je optužnicu srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv pripadnika HRZ-a Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića. Četvoricu pilota tereti se da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). Smatra ih se odgovornima za kazneno djelo ratnog zločina u supočiniteljstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!