Ministarstvo za N1: Samo dvije bolnice ne podmiruju obveze u prihvatljivom roku

Vijesti 19. ruj 202215:06 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Ministarstvo zdravstva na upit naše reporterke Ivane Kopčić poslalo nam je podatke o stanju s dugovima u hrvatskim bolnicama.

Naglasili su da dospjele obaveze iznose 3 milijarde kuna, trenutno stanje ukupnih obveza na dan 31. kolovoza iznosi 4.1 milijarde kuna.

VEZANE VIJESTI

“Sve bolnice svoja dugovanja u ovom trenutku drže unutar 360 dana, osim OB Požega i OB Varaždin kojima su obveze preko 360 dana. Na današnjoj sjednici Vlade predviđena je sanacija u iznosu od 710 milijuna kuna kojom će se, sukladno dogovoru veledrogerija, Ministarstva financija i Ministarstva zdravstva, sve obveze svesti na prihvatljive rokove dospijeća”, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

“Važno je podsjetiti javnost da smo rebalansom proračuna u lipnju 2022.g. povećali limite svim zdravstvenim ustanovama za 10%, čime je ova Vlada zdravstvenom sustavu na mjesečnoj razini omogućila u prosjeku 100 milijuna kuna više sredstava za rad. Ovim jesenskim rebalansom, cilj nam je omogućiti sustavu dodatna sredstva za pokrivanje troškova zdravstvene zaštite, čime će se postupno povećavati financijska održivost sustava, a samim time i potreba za budućim sanacijama smanjiti”, dodaju.

Poručuju da je primarni cilj postizanje održivosti zdravstvenog sustava bez potrebe za dodatnim sanacijama na način da zdravstveni proračun na svojoj prihodovnoj strani ima dovoljno sredstava za pokriće svih rashoda u zakonskim rokovima dospijeća.

“Vjerujemo da ćemo kroz reformske mjere to u narednom razdoblju i postići. Ministarstvo zdravstva zajedno sa svim dionicima zdravstvenog sustava nastavit će i dalje voditi partnerski odnos s veledrogerijama kako bi se postepeno smanjila razina zaduženosti sustava i omogućila učinkovita provedba reforme sustava na kadrovskoj, organizacijskoj i financijskoj razini. Stoga i ova sanacija koje je danas predviđena tome pridonosi”, poručuju iz Ministarstva zdravstva u odgovoru na naš upit.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.