Ministarstvo zdravstva najavilo rješavanje tzv. robovlasničkih ugovora za specijalizante

Vijesti 16. lis 202313:02 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva (MIZ) najavilo je u ponedjeljak rješavanje problema tzv. robovlasničkih ugovora za specijalizante do kraja ove ili početkom iduće godine, što je pozdravila Inicijativa mladih liječnika, poručujući da ne pripremaju štrajk.

“Naš je plan da se to uvrsti u saborsku proceduru do 15. prosinca”, izjavio je novinarima ispred MIZ-a državni tajnik Tomislav Dulibić te ukazao na mogućnost brže saborske procedure, odnosno samo jednog saborskog čitanja.

Potvrdio je da je još oko 1200 liječnika s nepovoljnim ugovorima. Oni moraju platiti oko sto tisuća eura za prijevremeni odlazak  iz bolnice u kojoj su odradili specijalizaciju.

Retroaktivnom primjenom zakonskih izmjena oslobodilo bi ih se te obaveze. Više se neće plaćati penale za odlazak iz ustanove s kojom specijalizanti imaju ugovor. Morat će  vraćati samo fiksne troškove mentorstva i edukacije, kaže državni tajnik.

Inicijativa mladih liječnika i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) u odgovoru Hini potvrdili su nezadovoljstvo načinom i rokovima rješavanja problema liječnika, dogovorenih s premijerom u proljeće ove godine.

Inicijativa ne planira štrajk, prihvaćaju rok ako ga se u Vladi budu držali

Predsjednik Inicijative mladih liječnika Marin Smilović rekao je da prihvaća rok koji je danas najavio Dulibić za ukidanje tzv. robovlasničkih ugovora, ako se, ističe, u Vladi toga budu držali.

“Dogovaramo neke akcije, ali ništa konkretno nismo još dogovorili. Trenutno nema planova da se organizira štrajk ili nešto slično”, rekao je Smilović, objašnjavajući da ta inicijativa ne može organizirati štrajk.

HLS je nezadovoljan, kaže predsjednica Sindikata Renata Čulinović Čaić. Dodaje i da su “na stolu sve opcije”, te će o daljnjem postupanju pravovremeno obavijestiti javnost.

Problem se vuče više od 30 godina

Državni tajnik Dulibić je poručio da MIZ daje punu političku podršku mladim liječnicima kako bi se riješio taj problem koji se vuče više od 30 godina.

Dulibić kaže i da bi Plan i program mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026. ovoga tjedna trebao biti objavljen u Narodnim novinama, a u njemu su utvrđeni novi vremensko-kadrovski normativi, koje su također tražili mladi liječnici.

Radi se i na donošenju zakona o radno-pravnom statusu liječnika, no liječničke plaće će se rješavati u sklopu zakona o plaćama u državnoj i javnoj službi a  priprema se i uredba koja će “značajno povisiti te plaće”.

Po Dulibićevim saznanjima, mladi liječnici nisu nezadovoljni predloženim rješenjima, već dinamikom ispunjavanja svojih zahtjeva. Državni tajnik ističe da tu ne postoje zakonske osnove za štrajk u zdravstvu, kakav je zadnji put organiziran prije deset godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare