Ministrica kulture objasnila zašto je glavni konzervator koji zanima EPPO otišao s važne pozicije

Crna kronika 23. velj 202418:47 1 komentar
Marko Prpic/PIXSELL

Iz Ministarstva kulture odgovorili su za N1 na pitanje o Davoru Trupkoviću, glavnom konzervatoru koji je nakon vrlo kratkog vremena maknut s čelnog mjesta Konzervatorskog odjel u Dubrovniku.

Informacija o Trupkovićevom odlasku iz Dubrovnika stigla je nakon što je policija po nalogu europskog tužiteljstva pretražila njegov ured u Ministarstvu kulture, te njegov dom, računalo i mobitel. Bio je to nastavak poteza EPPO-a u istrazi malverzacija s europskim novcem koje su otkrivene na Geodetskom fakultetu.

Iz Ministarstva uvjeravaju da je Trupković u Dubrovniku bio samo privremeno, te da je zamijenjen nakon što je pronađeno trajno rješenje.

Evo njihovog odgovora

“Arhitekt Bruno Diklić s radnog mjesta voditelja Odjela za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite u Službi za nepokretnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija raspoređen je na mjesto pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Ministarstva kulture i medija. Glavni konzervator Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Davor Trupković jednako kao i pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom Ivan Alduk, privremeno su vršili dužnost pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, do pronalaska trajnijeg rješenja, odnosno imenovanja kolege Brune Diklića na to radno mjesto”, naveli su u odgovoru na upit N1.

Međutim, na službenoj stranici Konzervatorskog odjela stoji da je Diklić također samo vršitelj dužnosti, što bi značilo da nije imenovan za pročelnika, odnosno da nije konačno rješenje. Zato smo od Ministarstva zatražili pojašnjenje.

Ipak nije trajno rješenje?

“Nakon rasporeda na drugo radno mjesto dotadašnjeg pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku dr.sc. Antuna Baće, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom dr. sc. Ivan Alduk bio je od 12. travnja do 13. prosinca 2023. ovlašten za obavljanje poslova i zadaća, kao i za potpisivanje svih akata iz djelokruga rada pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je 7. studenoga 2023. interni poziv službenicima Ministarstva kulture i medija za iskazivanje interesa za rad na radnom mjestu pročelnika/ce Konzervatorskog odjela u Dubrovniku”, naveli su. No poziv, izgleda, nije uspio.

Ministrica suradnicima vjeruje

“Kako u roku od 15 dana nije pristigla niti jedna valjana prijava, a budući da je zbog osobnih razloga Ivan Alduk zatražio razrješenje s te dužnosti, 14. prosinca 2023. Trupković je privremeno, do imenovanja pročelnika vršio dužnost pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Nakon održanog kolegija Uprave za zaštitu kulturne baštine s pročelnicama i pročelnicima konzervatorskih odjela Ministarstva, kojeg je predvodio ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec 8. veljače 2024., predloženo je da se za vršitelja dužnosti pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku imenuje voditelj Odjela za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite arhitekt Bruno Diklić”, odgovorili su iz Ministarstva kulture.

Ministrica je nedavno na izravno novinarsko pitanje o povjerenju u suradnike za koje se zainteresirao EPPO, izjavila kako svima još uvijek vjeruje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare