Ministrica o trošenju sredstava iz Fonda: Tko kaže da ćemo izgubiti milijarde?

Vijesti 18. sij 202213:33 0 komentara
Neva Zganec/PIXSELL

Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, među ostalim je, tijekom gostovanja u N1 Studiju uživo, govorila i o trošenju sredstava iz Fonda solidarnosti.

Komentirala je napise da bismo mogli izgubiti milijarde koje su nam na raspolaganju za obnovu.

VEZANA VIJEST

“Tko kaže da ćemo izgubiti milijarde? Ja sam bila na tehničkom sastanku. Zašto vi mislite da mi nećemo potrošiti sredstva?”, pitala je, a potom objasnila kako se troši novac. Kaže da je zasad potrošeno malo jer prvo idu manji troškovi.

“Kako ide trošenje novca? Sjećate se filma u kojem vlak ulazi u stanicu? Imate prvo male troškove. Vi niste bili na sastanku, samo ste vidjeli pismo. To pismo kaže sljedeće, mi smo napravili rekapitulaciju kao što je radimo svaka tri mjeseca i s obzirom na to da u 6. mjesecu moramo imati stanje za prvi dio trošenja, oni su rekli da vide da se rade realokacije i da napravimo dinamiku trošenja po resorima.

Sada sam rekla da smo mi skinuli dio tereta s Grada Zagreba kako bismo ubrzali. Ja ne očekujem da mi Kekin docira putem kamera, nego da ako smo se mi potrudili preuzeti na sebe ono što je bilo njihovo da se onda potrude da sve urede pokrenu, da ih ubrzaju, e tako ćemo mi potrošiti novac”, kaže.

“Projekt koji je u 6 mjeseci povukao 2 milijuna, u sljedeća dva može povući 10 ili 15 miljuna”

Govorila je o iznosima:

“Mi u ovom trenutku imamo između 200 i 300 milijuna zatraženih sredstava, e sada kada radite dokumentaciju to vam je mali postotak, onog trena kada kreću radovi, vi krećete sa ZNS-ovih 10, 12 ili 14 milijuna, vama projekt može, koji krene u realizaciju, koji je u 6 mjeseci povukao 2 milijuna, u sljedeća dva mjeseca povući 10 ili 15 milijuna.

Ja pratim svaki projekt u svom resoru, neki se neće moći realizirati, neki drugi za koje smo možda mislili da će imati poteškoća će se realizirati, zato se i preugovorilo previše. Sigurno je da će biti poteškoća u zdravstvenom sustavu jer ne možete evakuirati bolnice usred pandemije. Taj novac će se realocirati i ono što je ključno da se povuče više sredstava za infrastrukturu i to je ono čemu primarno služi fond solidarnosti. Sve što se zbiva u Zagrebu, bilo da to provodi Grad Zagreb ili netko drugi, to je sve povezano s obnovom nakon potresa jer je svima jasno da su nastale velike štete na infrastrukturi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!