Ministrica poljoprivrede: Nema dokaza da je protugradna obrana učinkovita

Vijesti 03. lip 202207:54 > 11:52 7 komentara
N1

Nevrijeme praćeno snažnom tučom, koje je u četvrtak navečer pogodilo Hrvatsko zagorje, odnosno područje gradova Oroslavja i Klanjca te općina Kumrovec i Zagorska sela uzrokovalo je veliku štetu na usjevima i vinogradima. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković stigla je jutros u Krapinsko–zagorsku županiju. Najteže pogođena područja obišla je zajedno sa županom Željkom Kolarom.

Pomoć pogođenima nevremenom

Ministrica Vučković izrazila je solidarnost prema građanima koji su pretrpjeli štete i zahvalila svima koji rade na saniranju. Prenijela je poruku premijera: “Pomoć će biti brza i olakšavajuća za tegobe.

Nažalost, hrvatski poljoprivrednici među prvima su izloženi posljedicama elementarnih nepogoda. Prošlo je tjedan dana od velikih šteta u Varaždinskoj županiji. Danas ponovno svjedočimo teškim posljedicama.

Oni koji imaju trajne štete, čiji nasadi nemaju funkciju, pomoći ćemo putem mjere programa ruralnog razvoja. Prošle smo godine uveli i treći put kad smo izradili brz program pomoći za saniranje gubitka prihoda.”

O protugradnoj obrani

O protugradnoj obrani rekla je: “Ministarstvo poljoprivrede nije za to nadležno. Znanstvena zajednica nam je rekla da nema dokaza da je sustav protugradne obrane učinkovit, ne postoje znanstveni dokazi za to. Taj sustav postoji tek u nekoliko država, ali ne na nacionalnom nivou nego među lokalnom zajednicom. Pokrivao je 13 hrvatskih županija. Svaka pomoć pokljoprivredi treba biti cjelovita jer trošimo sredstva poreznih obveznika. Idemo na investicijsku obnovu, dodatne potpore zbog gubitka prihoda i financiranje mreže obrane.”

VEZANE VIJESTI

Trudimo se osigurati različite mjere, istaknula je i dodala: “Sredstva za investicije će biti, mjere se dobro troše.”

“U samo tjedan dana imamo ovako velike štete, a i ovako nešto se nije događalo desetljećima. Nema razloga da jedna znanstvena zajednica u DHMZ-u ili u svijetu ne govori istinu, da ne stoji iza svog rada. No, doista bi bilo oportuno da se ova pitanja rasprave s tom zajednicom.”

Kazala je da su tražili dodatne studije jer su predlagatelji zakona.

O štetama je rekla da još nema konkretnih procjena: “Preko 9.000 registriranih gospodarstva postoji na području ove županije. Prva procjena je da ih je pogođeno 150 do 200.”

“Opravdano se govori o klimatskim promjenama. Ovakvih događaja nije bilo posljednjih desetljeća”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare