Mioković: Sugerirano mi je da zatražim istupanje iz HDZ-a

Vijesti 30. ruj 202110:53 > 12:49 0 komentara
mihovil mioković
N1

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Mihovil Mioković komentirao je u N1 Studiju uživo reakcije koje su uslijedile nakon objave faktura "koje je objavio jer je želio biti transparentan". "Istražite, sve je transparentno, ja nemam što skrivati", rekao je.

Na pitanje zašto je odlučio objaviti troškove i promijeniti dosadašnju praksu čelnika Studentskog zbora kaže kako se njegovom prethodniku jako zamjeralo na transparentnosti.

“Kao predsjednik Studentskog zbora zalagao sam se za četiri stvari: Uspostava studentske poliklinike, izgradnja kampusa Borongaj, digitalizacija sustava i izgradnja sveučilišne sportske dvorane. Za to je potrebno da svi akteri sjednu za stol i da se zvijezde poklope. Volja postoji, ali čekamo sljedeći korak, a to bi trebalo biti realizirano s izborom sljedećeg rektora. Ono što sam mogao napraviti je dati javnosti informacije na što se troši, koliko se troši. Očekivao sam pitanja, to je bila poanta. Da javnost zna na što se troši njihov novac. Taj novac su trošili i moji prethodnici, ali odlučio sam da javnost mora znati. Nadam se da će ovo postati praksa, odsad pa nadalje, na svim sveučilištima u Hrvatskoj. I da neće biti takve negativne percepcije jer se onda predstavnici boje izaći van s tim”, kaže Mioković.

VEZANA VIJEST

O tome je li ovo dugoročno dobra strategija uoči izbora za novo vodstvo Studentskog zbora kaže: “Izlaznost je minorna i ja se slažem da je upitan moj legitimitet kao predsjednika Studentskog zbora. Studenti u Senatu imaju 17 glasova. Ako izlaznost nije bar 50 posto smatram da studentski predstavnici nemaju legitimitet. Nadam se da će izlaziti.” Dodaje i da se boji kako zbog ovakve reakcije studenti u budućnosti neće ni htjeti kandidirati jer će se bojati slične reakcije u javnosti.

Izbori za rektora

O Damiru Borasu kaže da je napravio gafove, ali da nije imao afera. “Afera bi bila da se izborio za izgradnju kampusa a da je glavni izvođač bio neki njegov kum”, govori. Kaže i kako nije bilo komunikacije između Borasa i njega zbog objave troškova.

Na pitanje jesu li mu studenti zamjerili to što je stao iza Borasa kaže kako se svaka odluka preispituje. “Najveći problem je bio što se nije znalo tko će biti vd rektor, to je moglo izazvati krizu na sveučilištu. Studenti na kraju pate, to ne bi dovelo ni do čega”, govori.

“Nadam se da će sljedeći rektor biti odlučan u rješavanju ovakvih stvari jer je to ključno za studentski standard”, kaže.

“Moj kandidat je prorektor za poslovanje, redoviti profesor, dr. Tonči Lazibat”, kaže Mioković i dodaje kako to nema veze s time što je Lazibat potpisao njegove fakture nego s time što je u lipnju jedini javno istupio i što “takve ljude želim vidjeti na Sveučilištu”.

Na pitanje koliko studenti uopće doživljavaju Studentski zbor kaže da svi mogu preispitivati njegove odluke. “Ako mislite da možete bolje, kandidirajte se”, poručuje.

Mioković kaže kako ima uvid u fakture svojih prethodnika, ali da o tome ne želi razgovarati.

“Transparentnost je da sam ja objavio svoje, ali zašto bih govorio gdje se točno što trošilo od mojih prethodnika. Zašto sami ne objave? Pozivam i DORH i sve institucije da istraže moj slučaj, moj, ne mojih prethodnika”, govori.

“Istražite, sve je transparentno, ja nemam što skrivati”, kaže objašnjavajući da su svi znali na što će trošiti novac, da je sve bilo u proračunu.

Istupanje iz stranke

Na pitanje o ispisivanju iz stranke kaže: “Stvar je u tome da, vidjeli i sami izjavu predsjednika stranke, mi se ne znamo…”

VEZANA VIJEST

“Ja se slažem s njim. Zato što akademska politika i politika na toj razini, nije jednostavno spojiva. To treba biti razdvojeno. Upravo zbog toga sam kontaktirao predsjednika Mladeži. Ako sam ja teret stranci… Kontaktirao me netko na lokalnoj razini tko po meni nema legitimitet i kod mene nema autoritet. Onda sam kontaktirao predsjednika Mladeži, sugerirao mi je to i ja sam rekao ‘U redu’. Ja sam mu napomenuo ‘Ja sam čist'”, govori.

“Planiram se opet kandidirati za mjesto predsjednika Studentskog zbora i bez potpore stranke”, kaže.

“Studentski zbor ima loš glas zbog pojedinih članova stranke o kojoj smo maloprije pričali. Ja sam okarakteriziran kao HDZ-ovac, i ja se osjećam tako, ali ja ne vidim problem da javnost vidi na što se novac troši”, govori.

Podsjetimo, Miloković je nedavno objavio na svom Facebook profilu neke od računa nastale u njegovu mandatu. Iz objavljenih računa se vidi da je kupljen mobitel Samsung Galaxy S21 Ultra 5G za 8838 kuna s PDV-om, zatim još jedan takav mobitel, ali srebrni i s punjačem za 9107 kuna, a 500 kuna je potrošeno za izradu logotipa Studentskog zbora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!