Mirando Mrsić: Covid potvrde treba uvesti svugdje

Vijesti 03. stu 202109:38 > 14:56 3 komentara
N1

Bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić bio je gost Novog dana.

“Hrvatska plaća veliku cijenu pandemije, preko 9000 umrlih je sada, a čini mi se da Vlada sjedi i čeka čudo. U sljedećih par dana ćemo otići na preko 5000 oboljelih dnevno i da će to izvršiti ogroman pritisak na bolnice. Covid potvrde treba uvesti svugdje i na taj način natjerati građane da se cijepe. Svi mi koji smo cijepljeni smo ugroženi jer virusa ima previše u populaciji”, kaže Mrsić.

“U ovom trenutku ne shvaćam ni Stožer ni Vladu ni premijera koji ne vidi da pandemija bukti. Nešto treba napraviti. Ljudi su u strahu pa se idu cijepiti, ali to nije dovoljno da procijepimo 75 posto stanovništva. Nije problem što ćete se vi razboljeti, nego ćemo u bolnicama imati ogroman pritisak i oni koji boluju od drugih bolesti neće doći na red da se liječe, neće na vrijeme dobiti operaciju slijepog crijeva, dijagnozu karcinoma…”, govori Mrsić.

VEZANA VIJEST

“Ovo je već drugi udar na zdravstveni sustav. Nisam siguran da je ovo da sve bolnice postanu covid bolnice idealno. Očito postoje određena lutanja u koncepciji. Jedini način je uvođenje covid potvrda za sve. Gdje god idete nema prolaza bez potvrde. To je jedini način da se zaustavi pandemija”, kaže.

Na pitanje imaju li bolnice trijažu koja može prepoznati ugrožene pacijente on kaže: “Ovo je tužan primjer što nam pandemija može napraviti. Bit će toga i više ako se stvari na zaustave. Prolazim kraj  Frana Mihaljevića, tamo je kolaps. Treba to organizirati drugačije. Smrt bebe je poučak da sustav treba još više prilagoditi pandemiji. To će nam se sada događati u bolnicama. Možda je trebalo napraviti kao i prošli put, da Dubrava postane covid bolnica. To je velika bolnica i tamo se može organizirati trijaža mnogo bolje nego na npr. Merkuru”, smatra bivši ministar.

“Virus se širi ubrzano. To je nešto što treba uzeti u razmatranje i biti stvarno odlučan. Vlada nije odlučna. Sam strah od zaraze i cijepljenja će neke ljude dovesti na cijepljenje, ali to još nije dovoljno da dođu svi oni koji bi se trebali cijepiti”, govori.

“Sasvim je sigurno da ćemo s covidom živjeti godinama i da ćemo se cijepitit svake godine, kao što se sada cijepimo protiv gripe. Još nas čega jedna ili dvije teške godine života s virusom”, govori Mrsić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare