Čavajdi dvije bolnice odbile napraviti prekid trudnoće, dvije još bez odgovora

Vijesti 05. svi 202217:31 > 18:03
Izvor: N1 / Ivana Tomić

Mirela Čavajda, čije je dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu, bila je u četvrtak na pregledu u KB Merkur, no nisu joj ništa rekli o mogućnosti obavljanja zahvata, izvijestila je njezina odvjetnica Vanja Jurić.

Prvostupanjska komisija u KB Merkur nije uopće odlučivala, samo je proslijedila slučaj drugostupanjskoj komisiji, dodala je.

Jurić: U bolnicama tvrde ne mogu sa sigurnošću utvrditi dijagnozu ili nemaju uvjeta za zahvat ili nisu educirani

Mirela Čavajda javila se za prekid trudnoće u četiri zagrebačke bolnice – KB Sv. Duh i Vinogradska odbile su obaviti taj zahvat, a iz KB Merkura i Petrove još nije stigao nikakav odgovor, doznaje se od odvjetnice.

VEZANE VIJESTI

Dobili smo odluku iz KB  Sv. Duh da postoje medicinske indikacije za prekid trudnoće zbog teške malformacije ploda, no, oni nisu u mogućnosti obaviti taj zahvat jer nemaju uvjeta, odnosno liječnika koji su za to educirani, izjavila je Hini odvjetnica Vanja Jurić.

KBC Sestre milosrdnice odgovorile su im jednom rečenicom u kojoj kažu da ne mogu sa sigurnošću utvrditi dijagnozu i zbog toga odbijaju zahtjev za obavljanjem prekida trudnoće.

“U Vinogradskoj su nam rekli da ne mogu sa sigurnošću utvrditi dijagnozu, a nisu je ni pozvali da je pregledaju pa bi imali dijagnozu”, kaže Čavajdina odvjetnica.

Čavajda je potražila pomoć u svim zagrebačkim bolnicama koje bi mogle obaviti prekid trudnoće – na Sv. duhu, Petrovoj, Merkuru i Vinogradskoj, a prošli petak poslali su zahtjev bolnicama da se osnuje komisija koja bi prema zakonu trebala odobriti prekid trudnoće, no do danas iz Merkura i Petrove nisu dobili nikakav odgovor.

Trudnica je  pokrenula proceduru i u Sloveniji gdje su nakon pregleda rekli da je dijagnoza jako loša i da tu nema ništa sporno te da je odluka na roditeljima. Najavili su i da će njihovo Etičko povjerenstvo donijeti odluku sljedeći utorak.

Čavajda se još nada prekidu trudnoće u Hrvatskoj, no situacija je “jako hitna”

Odvjetnica Jurić kaže da se Mirela Čavajda još uvijek nada da će prekid trudnoće moći obaviti u Hrvatskoj, no i da je situacija “jako hitna”.

VEZANE VIJESTI

U međuvremenu se očitovala i nova uprava bolnice Sv. duh koja poručuje da će “u najskorijem mogućem roku nastojati osigurati sve ljudske i druge potrebne uvjete za obavljanje svih vrsta prekida trudnoće propisanih zakonom”.

Jučer je na cijeli slučaj reagiralo Ministarstvo zdravstva koje je priopćilo “da svaka žena u Hrvatskoj ima pravo na prekid trudnoće nakon deset tjedana na temelju medicinskih indikacija”.

Pojasnili su i da se nakon isteka 10 tjedana od dana začeća, prekid trudnoće može izvršiti samo po odobrenju komisije uz pristanak, odnosno na zahtjev trudne žene, u slučajevima kad se na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene za vrijeme trudnoće, porođaja ili poslije porođaja, kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama te kada je do začeća došlo u vezi s izvršenjem krivičnog djela silovanja, obljube nad nemoćnom osobom, obljube zloupotrebom položaja, obljube s djetetom ili rodoskvrnuća.

“Ministarstvo zdravstva je upravo u cilju osiguranja prava žene, za slučaj da prvostupanjska komisija odbije njen zahtjev, omogućilo osnivanje drugostupanjske komisije u KBC-u Zagreb”, istaknuli su.

Ponovno su apelirali na sve zdravstvene ustanove da pravovremeno i točno informiraju pacijentice o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar