“Miroslav Tuđman nikada se nije povodio za trenutnom situacijom”

Vijesti 01. velj 202114:05 > 14:31 0 komentara
Luka Bebić
N1

Luka Bebić, jedan od utemeljitelja HDZ-a koji je jedno vrijeme blisko surađivao s Miroslavom Tuđmanom, za N1 je dao izjavu o životu i djelu političara koji je umro od covida.

“To je veliki gubitak, jer je dr. Tuđman bio vrlo ozbiljan čovjek, analitičan, koji se nije povodio za trenutnim situacijama”, ustvrdio je Luka Bebić za starijeg sina prvog predsjednika Republike Hrvatske.

“Bez obzira kako je politički djelovao, djelovao je kao državotvorac, kao čovjek koji je u Domovinskom ratu puno pridonio stabilizaciji prilika, posebno u Bosni i Hercegovini, gdje je njegov autoritet i njegovo razložno prosuđivanje puno pridonijelo da se situacija razvija u jednom povoljnijem smjeru nego što se to moglo onda očekivati”, podsjetio je na taj dio angažmana Miroslava Tuđmana u ratu u BiH.

1996. Miroslav Tuđman vodio je HIS, a Bebić UNS:

“Bila je to situacija zbog koje su se lakše premošćavale situacije koje su inače teže prolazile. Brže smo dolazili do spoznaja, on se nije povodio za trenutnom situacijom, nikada nije reagirao na jedan neprihvatljiv način, nego uvijek staloženo, mirno i analitično.”

“Nanovo su se izgrađivale obavještajne i kontraobavještajne službe mlade države i tu je gospodin Tuđman odigrao vrlo značajnu ulogu”, dodao je Bebić.

“I suradnja s Antonom Vujićem bila je na putu stvaranja države… To je bio dobitak za Hrvatsku”, kazao je dalje o njegovom političkom angažmanu, komentirajući to što otac Tuđman sinu nikada nije prigovorio zbog osnivanja Socijaldemokratske stranke s Antunom Vujićem:

“To pokazuje koliko su bili demokratični jedan i drugi (otac i sin Tuđman), koliko se nisu nametala politička stajališta.”

Bebić je isticao da njegov angažman u nekoliko stranaka prije HDZ-a nije utjecao na politički kontinuitet Miroslav Tuđmana:

“Nije to bitno, ako je bio na državotvornom tragu, a on je to čitavo vrijeme bio.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!