Mišetić o zamolnici BiH: Očekujem da će DORH postupiti kao i Haško tužiteljstvo

Vijesti 11. kol 202118:44 > 22:25 1 komentar
N1

Luka Mišetić, odvjetnik s velikim iskustvom na Haaškom sudu, u Dnevniku N1 govorio je o zamolnici Tužiteljstva BiH, kojom traže od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske, koje Sarajevo sumnjiči za navodno počinjenje ratnih zločina tijekom Bljeska. Ministarstvo pravosuđa i uprave RH potvrdilo je primitak zamolnice.

“Bljesak je bio pod istragom u Hagu, postojali  su osumnjičenici, među kojima i Markač. Oni su ispitivani, ali optužnica nije podignuta. Vesna Škare Ožbolt je u pravu kada kaže da je Haaško tužiteljstvo smatralo da je potrebno dodatno istraživati taj slučaj. Po izlaznoj strategiji Tribunala oni bi proslijedili predmet hrvatskom Tužiteljstvu, te Tužiteljstvu BiH, ako se smatralo da se u BiH dogodio nekih zločin tijekom ili nakon Bljeska.

Ne vjerujem da se tek sada saznalo ako je došlo do nekog ubojstva ili neselektivnog granatiranja na teritoriju BiH. O tome se znalo i prije, a ako se znalo, to je bilo u sklopu istrage Haškog tužiteljstva”, rekao je Luka Mišetić.

PROČITAJTE JOŠ

Kazao je kako smatra da je sve vjerojatno bilo u sklopu te istrage.

“Ako je došlo do nekog incidenta… Činjenica da se istraga odmah prebacuje na sam vrh hrvatske vojske, umijesto da se kreće od jedinice koja je bila u pitanju u tom incidentu upućuje na to da je ova prijava ima neku drugu namjeru, umijesto da se istraži pojedinačni incident, a to je – ocrniti samu operaciju”, rekao je Luka Mišetić.

Kazao je kako ne želi ulaziti u političku dimenzije, jer nije dovoljno upućen da bi mogao komentirati.

“Znam da su ovakve prijave i postupci pokrenuti od istražnih organa RS-a i iz tog kuta sigurno rad institucija RS-a ima političku dimenziju, i u slučaju Bljeska, Oluje i drugim operacijama na teritoriju BiH.

Uputa zamolnice DORH-u kao pravnik smatram da je logičan slijed – ako postoji prijava, Tužiteljstvo BiH mora odlučiti hoće li samo odlučivati ili će prebaciti na druge organe u drugim državama. Oni su uzeli lopticu i prebacili je u Zagreb. Očekivano je da će DORH postupati po zamolnici, a očekujem – ne iz pristranosti DORH-a, nego zbog toga što je Haag već proveo jednu istragu, da će DORH postupiti onako kako je Haško tužiteljstvo postupalo”, rekao je Luka Mišetić.

PROČITAJTE JOŠ

Istaknuo je kako u slučaju odbacivanja i nepostupanja po zamolnici, predmet ostaje otvoren u BiH.

“Ako ga Državno odvjetništvo preuzme i postupa u skladu sa zakonom, kao u Haagu, taj je predmet zauvijek zatrvoren i riješen. To je stvar politike i pravosuđa u RH, no nisam imao uvid u spis. Iz vanjske bih perspektive rekao da je cilj svima da se predmet zaključi.

Ovdje su samo imena onih na samom vrhu hrvatskih oružnih snaga. Da su sujelovali u ratnom zločinu, prema statutu Haškog tribunala, njih se trebalo i moralo procesuirati u Haagu, da su postojali dokazi”, rekao je Luka Mišetić.

Bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević bio je dio udruženog zločinačkog pothvata u BiH i Hrvatskoj, piše u kompletnoj presudi Pretresnog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Haagu protiv bivših čelnika Službe državne sigurnosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića

“Imamo prvostupanjsku presudu, a hoće li opstati u žalbenom postupku… No ovo je prvi put da je Milošević imenovan kao dio zločinačkog pothvata na području BiH. On je, kao i drugi iz državnog vrha Srbije, imenovan u predmetu Martić, ali sada prvi put u predmetu BiH. Sud je tvrdio da je stvaranje RS-a i RS Krajine imalo za cilj etničko razdvajanje s ciljem etničkog čišćenja. Ti su projekti imali cilj stvaranja Velike Srbije”, rekao je Mišetić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare