“Mislim da je vrijeme da RH dobije jedan, dva, tri, daj Bože i više stadiona”

Vijesti 12. pro 202220:16 9 komentara
N1

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u Dnevniku je govorila o novom Zakonu o sportu te povećanju državnih ulaganja u ovaj sektor.

Uspjeh reprezentacije ocijenila je fantastičnim.

“Pokazali su jedan odličan kontinuitet igre, koliko su dobri, koliko je dobar izbornik, kapetan… Pokazali su da su jedna izvrsna momčad”, kazala je ministrica pa se osvrnula na susret s katarskim ministrom sporta.

“Sa mnom je pratio cijelo vrijeme pa mogu reći i da je navijao za naše Vatrene kada je vidio podršku s tribina. Cijelo vrijeme je komentirao i pratio statistiku, stvarno je bila odlična atmosfera”, rekla je Brnjac.

Govoreći o ulaganjima u sport, ministrica je istaknula da je Vlada RH prepoznala značaj samog sporta i ulaganja su sada do tri puta veća nego što su bila.

VEZANA VIJEST

“Mi sada imamo za 2023. godinu proračun veći od pola milijarde kuna i na to još dodajte preko 200 milijuna kuna za sportske građevine od nacionalnog interesa”, kazala je Brnjac.

Ukazala je i na novosti koje donosi novi Zakon o sportu.

“Imamo puno noviteta poput nacionalne stipendije za sportaše 1., 2. i 3. kategorije, zdravstveno i mirovinsko za sportaše 1. i 2. kategorije, sama kategorizacija sportova, treneri će sada, kao i sportaši, olimpijski pobjednici, dobivati trajne naknade nakon 45. godine života…”, nabrojala je ministrica ističući da je cilj zakona bolje funkcioniranje sporta te da se što više mladih bavi sportom.

“Djeca moraju imati dostupnu opremu i trenere. To je bit ovog zakona”, poručila je ministrica.

Pojasnila je da će se sredstva dijeliti savezima s obzirom na broj djece, postignuća i niz drugih točno određenih kriterija.

Novi stadion(i)

Upitana što je s izgradnjom novog stadiona koju je još 2018. najavio predsjednik Vlade, ministrica je kazala da se sada to ispunjava kroz sredstva predviđena u proračunu za sportske građevine.

“Kroz 2023. godinu svi gradovi imaju vremena pripremiti projektnu dokumentaciju, elaborate i sve dozvole te ćemo mi početkom 2024. godine poslati ograničeni poziv da se jave. Nadam se da će se pripremiti i riješiti svu dokumentaciju”, rekla je pa dodala:

“Vlada je sada u proračunu osigurala sredstva, više od 200 milijuna kuna, za sufinanciranje sportskih građevina od nacionalnog interesa. Mislim da je vrijeme da Hrvatska ima jedan, dva, tri, četiri, daj Bože i više sportskih građevina od nacionalnog interesa.”

Za kraj je istaknula važnost suradnje lokalnih jedinica te je otkrila da već vode razgovore sa Zagrebom, Splitom, Rijekom i drugim gradovima, kao i s UEFA-om i HNS-om.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare