Mišo Krstičević: Beroševe priče o tome što je imao u planu su samo priče

Vijesti 23. tra 202117:20 > 20:58 0 komentara
N1

Gost Newsrooma bio je Mišo Krstičević, SDP-ov gradonačelnik Ploča koji na predstojećim lokalnim izborima lovi novi mandat. Inače i sam liječnik, govorio je o ministru Viliju Berošu i stanju o zdravstvenom sustavu.

“Loše je sve to što danas razgovaramo o Berošu i njegovoj poziciji nakon sumnje u određene malverzacije pa samo u tom smislu treba gledati i Plenkovića i cijelu Vladu kada daju podršku Berošu. To je klasična podrška ne za ono što je on htio unaprijediti sustav, nego za povjeravanje milijunskih poslova cvjećarni i povjeravanje sustava Cijepise fotografu. Reforma sustava nikad nije provedena i to bi nam trebala biti tema i to bi trebala biti prizma kroz koju bi se trebalo gledati Beroša”, rekao je Krstičević na početku.

VEZANE VIJESTI

“Beroševe priče su samo priče”

Ističe kako se “bavimo sitnicama dok ono o čemu treba raspravljati stoji po strani”. Dodaje i kako su afere koje je Beroš akumulirao, ako ih je zaista bilo, sporadična stvar.

“Zdravstvena politika jedno je od najvažnijih pitanja svake države. S obzirom na to da je to jedno od najvažnijih pitanja treba povesti jednu široku društvenu raspravu. Hrvatski sustav je jedna varijanta Bismarckova načina financiranja. Nažalost prihvatio je sve manjkavosti različitih modela. Taj model jeste neprofitan i prvo smo trebali provesti raspravu kako želimo da taj sustav u budućnosti izgleda. Smatram da su se te priče koje Beroš iznosi da je imao u planu, samo priče i da od toga nema ništa”, rekao je.

Govori i kako da 10% BDP-a odlazi u zdravstveni sustav ako se u njemu troši 30 milijardi kuna godišnje.

“Sav taj novac je neravnomjerno planski raspoređen i nema namjere da se to promjeni. Za kreaciju novog modela, za optimizaciju ovog modela treba jako duga i široka društvena rasprava, a ne da netko pokušava sačuvati vlastitu fotelju”, kaže.

“Država reagira populističkim mjerama”

Osvrnuo se i na poteze nakon tragedije u Metkoviću gdje je preminuo dječak:

“To su sporadični pokušaji, odnosno reakcije na nešto loše što se dogodilo. S obzirom na to da mi učestalo prolazimo kroz krize koje generiraju veći postotak privatnog zdravstva unutar nečeg što bi trebala biti socijalna kategorija i to nije dobro, država reagira populističkim mjerama, to vidimo duž doline Neretve. Oni koji rukovode sustavom već desetljećima svjesni su kakvi će problemi nastati jer će liječnici otići u mirovinu”.

Rekao je i da su Ploče, pak, specifične jer imaju dovoljno infrastrukture za unaprjeđenje zdravstvene usluge. Dodaje i kako mu je jasno da se radi o okoštalom sistemu u kojem su promjene teške.

“Vidi se na primjeru Metkovića da je to samo jedna sporadična reakcija na problem koji se pojavio i rezultirao smrću mlade osobe. U Pločama postoji infrastruktura, a ne kreće se. Ne postoji nikakav plan ni adekvatno razvijanje modela kreacije zdravstvenog sustava. To su sve reakcije na nažalost neke loše događaje koji se dogode među stanovništvom”, govori.

Osvrnuo se i na lokalne izbore. Na dan raspisivanja objavio je svoju kandidaturu za novi mandat. Rekao je i kako vjeruje da ljudi više ne glasuju za “markice” nego za pojedince s imenom i prezimenom. Dodaje i kako SDP-ovi kandidati puno preciznije znaju probleme neke sredine te nude rješenja za njih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!