Misterij snimke obračuna: Jesu li policajci doista nezakonito pucali prema automobilu s dilerima?

PIxabay / Ilustracija

Ovaj tjedan hrvatsku policiju uzdrmao je skandal s uhićenjem čak petorice policajaca Policijske uprave sisačko-moslavačke od kojih su trojica visokorangirani šefovi.

Sumnja se da su lažirali izvještaje o uporabi vatrenog oružja prema automobilu u kojem je bio osumnjičeni krijumčar droge. Napisali su da ih je krijumčar pokušao pregaziti pa su zato pucali, dok su, kako tvrdi USKOK, zapravo bez upozorenja, nezakonito pucali prema njegovom automobilu.

Međutim, razotkrila ih je snimka video nadzora s osnovne škole kraj koje je došlo do pucnjave.

Kako su se branili?

N1 doznaje detalje iskaza osumnjičenih policajaca koji redom negiraju krivnju za zlouporabe s kojima ih USKOK povezuje. Istražitelji su ih suočili i s činjenicom da su čak trojica iz svojih mobitela obrisala snimku video nadzora. Vjeruje se da su čekali da prođe 150 sati od događaja, jer se snimka nakon tog vremena brisala i sa službene snimalice.

“I ja i kolega našli smo se u situaciji u kojoj su nam životi bili ugroženi. Nepoznati vozač je svojim Peugeotom, vozeći unazad, udario u naše službeno vozilo. Nisam vidio što se događa s kolegom. No nakon toga sam ispalio tri hica upozorenja u zrak. Dao sam i upozorenje da ću pucati. Još tri hica ispalio sam prema stražnjem lijevom pneumatiku”, opisivao je policajac nakon uhićenja.

Ranije smo javljali da su on i kolega u zasjedi čekali osumnjičene dilere koji su se s tri automobila pojavili kraj škole.

Snimka video nadzora

Policajac tvrdi da je još tijekom očevida ove pucnjave čuo jednog od svojih šefova kako sa zamjenicom Županijske državne odvjetnice u Sisku razgovara o nadzornoj kameri. Zanimalo ih je snima li ta kamera i zvuk.

U nastavku iskaza opisao je i zašto su on i kolega naveli u izvještaju da su se moraki baciti u stranu kako bi izbjegli nalet vozila.

“Možda smo u tome malo pretjerali. No nisam mislio da je to toliko bitno jer sam očekivao da ćemo u nastavku postupka ionako sve dodatno objasniti”, zaključio je.

Je li bilo zataškavanja?

Takvu verziju incidenta iznio je i njegov kolega.

Nakon što su ova dvojica policajaca prijavila da su ih osumnjičeni dileri pokušali pregaziti, slučaj su počeli provjeravati njihovi nadređeni. Osim toga protiv nepoznatog dilera napisana je prijava za pokušaj teškog ubojstva.

Zanimljivo je da su trojica policijskih šefova koji su također uhićeni, izjavili kako su na svoje mobilne uređaje dobili snimku video nadzora sa škole. Pomalo neuvjerljivo zvuči njihovo obrazloženje da ju nisu cijelu pogledali, pa tako nisu vidjeli da dileri uopće nisu pokušali pregaziti njihove policajce.

Dvojica su navela kako su samo provjeravali je li video nadzor zabilježio i zvuk, a kada su shvatili da se ništa ne čuje obrisali su snimku ne gledajući ju do kraja.

Snimka na mobitelu

“Dobio sam snimku na svoj mobitel, no odmah sam ju obrisao jer mi je kolega rekao da se na njoj ništa ne čuje”, izjavio je donedavni voditelji Službe kriminalističke policije u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj.

Identičnu izjavu dao je i zamjenik načelnika PU sisačko-moslavačke, dok je voditelj Službe za javni red i sigurnost i nakon gledanja snimke ostao kod uvjerenja da su policajcima životi bili ugroženi i da su opravdano pucali.

“S kolegom sam u svom uredu pogledao snimku. Vidjeli smo dio na kojem se pojavljuju policijski službenici, te sam i nakon toga smatrao da je uporaba vatrenog oružja bila opravdana. Za konačnu ocjenu relevantno je izvješće službe kriminalističke policije. Snimku sam kasnije obrisao iz mobitela”, opisao je.

Razotkrio ih PNUSKOK

No, nakon što su snimku pregledali inspektori iz Službe suzbijanja korupcije i organiziranog kriminaliteta PNUSKOK-a, zaključili su da ugroze za dvojicu policajaca iz zasjede nije bilo.

“Na snimci je evidentno da nikakvih pokušaja naleta na policijske službenike nije bilo, te se oni nisu bacali u stranu spašavajući živote”, zaključio je PNSUKOK u prijavi nakon koje je uslijedilo uhićenje petorke iz PU sisačko-moslavačke, te otvaranje istrage i njihovo pritvaranje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok