Mještani na nogama jer su Romi kupili kuću: “Da je Hrvat, ne bi bio problem”

Vijesti 01. ruj 202306:53 3 komentara

Stanovnici podravske općine Hlebine pokušavaju spriječiti da se u njihovo mjesto doseli romska obitelj Oršoš. U tome imaju i podršku HDZ-ove načelnice.

Obitelj Oršoš zabrinuta za vlastitu sigurnost

Iako u tom mjestu žive i druge romske obitelji, na zub su stavili baš obitelj Oršoš jer kažu da su problematični. Načelnik druge općine u kojoj je obitelj do sada živjela kaže da su priče neutemeljene i da se radi o obitelji s kojom u Novigradu Podravskom nisu imali nikakvih problema.

Zbog svega što se događa, obitelj je u strahu. Spremni su odustati od Hlebina, ali ne znaju gdje bi otišli.

Romska obitelji Oršoš je za 11 tisuća eura kupila kuću u Hlebinama u Koprivničko-križevačkoj županiji. No, mještani ih sada žele iseliti.

“Zaprijetili su nam da su spremni otići do benzinske da kupe gorivo i da nas zapale skupa s kućom. Moja je obitelj zbog toga bila jako ogorčena i uplašena”, kazuje Stjepan Oršoš.

Proširio se glas da je obitelj problematična, a Stjepanov stariji sin iskreno priznaje da je u prošlosti imao problema sa zakonom.

“U prošlosti sam imao i krađe i tučnjave i svakakvih problema. Onda su neki Romi navodno njima to prenijeli da sam ja problematičan. A kao prvo, nas načelnica, ni mene ni moju obitelj, nije upoznala. Nije nas ni vidjela ni čula, već su počeli suditi takve sramote i pisati o nama i po internetu i po novinama”, govori Ljiljan Oršoš.

Mještani skupili 11 tisuća eura

Neki su mještani skupili 11 tisuća eura i htjeli su otkupiti kuću od Oršoša kako bi oni otišli. Na sastanku na kojemu se o tome razgovaralo bila je i načelnica. No, u četvrtak nije odgovarala na pozive.

Kako se nije javljala na telefon, tim N1 televizije odlučio ju je potražiti u zgradi općine. Međutim, nije je bilo ni ondje. Rekli su da je od srijede na bolovanju. Da podsjetimo, u utorak je bio sastanak na kojem se govorilo o obitelji Oršoš, no jedna službenica kazala je za N1 da ne zna je li taj sastanak povod njezinu zdravstvenom stanju.

A u vrlo ozbiljnom zdravstvenom stanju je gospođa Ranka. Redovno mora na dijalizu, a u kući nemaju uvjeta za život i dok se ne riješi situacija s kućom, u nju ne žele ni ulagati.

“Ne možemo obaviti higijenu, a ja moram svaki drugi dan na dijalizu. U srijedu nisam išla na dijalizu zbog toga. Ne možemo si srediti, namjestiti. Po dolje spavamo, k’o životinje i to spavamo u strahu kojih 10-20 minuta, dežuramo cijelu noć, da nam netko ne bi naletio u kuću, da nas ne bi napali”, govori Ranka Oršoš.

Za članove obitelji Oršoš nema mjesta ni u vrtiću ni u školi

U Općini su im rekli i da nema mjesta za njihovu kćer koja bi trebala u vrtić, a nema mjesta ni za sina koji treba krenuti u šesti razred. Ljiljan kaže kako je svjestan da je u pozadini cijeloga problema to što su Romi.

“Da sada neki Hrvat tamo ode i to kupi, ne bi bilo nikakvih problema. Ja se dam kladiti u svoj život”, ogorčen je Ljiljan Oršoš, koji dodaje da je siguran da bi Hrvat mogao kupiti nekretninu ondje bez obzira na njegovu prošlost.

Samo rijetki mještani spremni su stati pred kameru N1 televizije. “Kaj se mene tiče, mogu biti, ima i kaj delaju nereda, a ima i kaj ne delaju”, kazuje jedan mještanin.

Na upit ima li među njima onih koji “rade nereda”, kazuje: “Pa, među nama nema.”

Načelnik Općine Novigrad Podravski pozvao obitelj da se vrate tamo

Zabrinut za obitelj Oršoš, načelnik općine u kojoj su živjeli donedavno, pozvao ih je da se opet vrate. Kaže da je problem složen.

“Moj dojam je da, pogotovo lokalne zajednice, jako malo ili nimalo ne brinu o romskoj populaciji, dapače – ne da su samo glave u pijesku nego nekakva je inicijativa – dobro je da je što manje Roma u zajednici. Jer generalna politika, ona koja ide iz vrha, nije se pobrinula ili nije na adekvatan način to sve skupa posložila”, govori SDP-ov načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek.

Oršoše čeka još jedan nemiran dan jer su seljani iz Hlebina najavili da će u petak prosvjedovati pred – njihovom kućom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare