Mladen Šćulac: U PGŽ lockdown ukidamo kad bude ispod 100 zaraženih na dan

Vijesti 10. tra 202110:05 > 12:18 1 komentar
Mladen Šćulac
Goran Kovacic/PIXSELL

Šef Primorsko-goranskog stožera Mladen Šćulac u Novom danu govorio je o stanju s koronavirusom u toj županiji, koja zbog velikog broja zaraženih uvodi lockdown.

“Protekli tjedan svaki dan smo imali preko 300 zaraženih, a danas je 383 zaraženih koronavirusom. Svakako je ovo jedini način da spriječimo širenje epidemije kroz mjere koje su rigorozne, ali bez njih nije moglo ići.

Razmišljali smo u Stožeru o tome da mjere budu na snazi dva tjedna, ali ako brojke budu padale, razmišljat će se o ublažavanju mjera. Znamo da su mjere stroge, ali bez toga ne možemo smanjiti pritisak na našu bolnicu, a on je jako velik”, naglasio je Mladen Šćulac.

PROČITAJTE JOŠ

U KBC Rijeka trenutno je 190-200 bolesnika, ovisno o danu, koji se liječe od koronavirusa.

“U Opatiji je aktiviran sekundarni centar, gdje se prebacuju bolesnici s blažim simptomima. Radimo na zbrinjavaju bolesnika i u interesu nam je da na svaki način usporimo priljev bolesnika u bolnicu. Sada imamo velik priljev novooboljelih, oko 4-5 posto bolesnika se javlja u bolnicu zbog komplikacija”, rekao je Mladen Šćulac.

Kada bude ispod 100 zaraženih, ukinut ćemo lockdown

“Naše brojke su visoke, i kada veći broj dana budemo bilježili pad bolesnih osoba, mi ćemo razmišljati o ublažavanju mjera. Popuštanje mjera slijedi ispod brojke od 100 oboljelih dnevno. Kada brojke budu bile ispod 100 oboljelih na dan, u Stožeru ćemo moći razmišljati o popuštanju mjera”, rekao je Mladen Šćulac.

Što su najkritičniji događaji i mjesta na kojima se širio virus?

“Kada je britanski soj počeo dominirati, došlo je do erupcije širenja. Broj zaraženih u par dana bio je velik, a mislim da je i dio povezan s maškarama. Tu su i druženja, kao i odlasci na posao, odnosno došlo je do širenja virusa u firmama.

Tražili smo od građana da se na maškarama drže u skupinama do 25 građana, da drže razmak… Tada je bila povoljnija epidemijska situacija”, rekao je Šćulac i dodao kako svatko može svojim ponašanjem davati pozitivne primjere.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare