Mladi liječnici pripremaju se na sindikalne akcije: Otkrivamo idu li u štrajk

Vijesti 16. lis 202319:40 1 komentar

Takozvani robovlasnički ugovori, vremensko kadroviranje, radno pravni status... sve su to problemi čije rješavanje u Ministarstvu zdravstva već mjesecima čekaju liječnici u Hrvatskoj, posebice oni okupljeni u Inicijativi mladih liječnika. Nezadovoljni gomilanjem problema, pozvali su članove na učlanjenje u hrvatski liječnički sindikat kako bi bili spremni na sindikalne akcije.

39 -godišnja specijalistica urologije u sisačkoj bolnici jedna je od tisuće onih koji su nakon odrađene specijalizacije bili vezani takozvanim robovlasničkim Ugovorima. Nakon potresa i nemogućnosti rada na svom odjelu u bolnici u Sisku, htjela je otići raditi u Karlovac, no ugovor je to spriječio.

“Htjela sam u ovoj situaciji u kojoj je nedostatak liječnika po svuda, pa tako i u okolnim mjestima prijeći u Karlovac da tamo radim urologiju jer tamo je bolnica bila opstala. Na pola te moje odrade robovlasničkog ugovora izračunali su mi da ako ja želim iz Siska prijeći u Karlovac, moram platiti sisačkoj bolnici 550 tisuća kuna tada”, rekla je Mirjana Livojević iz Inicijative mladih liječnika.

Dio je to problema zbog kojih mladi liječnici ne isključuju – niti daljnje sindikalne akcije. Umjesto trećeg prosvjeda, štrajk je, kažu, uvijek opcija. Ali samo u Sindikatu.

“Inicijativi mladih liječnika niti mladim liječnicima ne bi palo napamet da organiziraju štrajk jer to bi sad već svima trebalo biti jasno i poznato da jedini tko može organizirati štrajk je hrvatski liječnički sindikat”, dodaje Livojević.

Ovu 30 godina stara praksu takozvanih robovlasničkih ugovora novi zakon bi već početkom sljedeće godine trebao promijeniti.

U buduće neće više u Zakonu određena proračunska osnovica prema kojoj će oni morat plaćati neke penale za odlazak iz ustanove, nego će se samo transparentni i fiksni troškovi mentorstva i edukacije biti obuhvaćeni. Nema nikakve bojazni za to, kako stvari sad stoje do 15.12. taj Zakon će ići u proceduru”, poručuje Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Ministarstvo zdravstva, kažu iz Inicijative mladih liječnika, probilo je sve rokove. Liječnici napominju kako se od prosvjeda početkom godine riješilo samo pitanje njihovih plaća, još nije donesen Zakon o radnopravnom statusu, a nisu zadovoljni ni kako je riješeno pitanje vremenskog kadroviranja.

“Mi smo privatno u našoj grupi poslali poziv kolegama da se učlane u Sindikat da ojačamo sindikat za možda eventualne sindikalne akcije u budućnosti, Znači, mi štrajk ne organiziramo. Prvi put spomenut je datum rješavanja tih robovlasničkih ugovora i mi smo ako to bude stvarno tako, znači 15.12. da uđe u zakonsku proceduru i da se konačno riješe ti robovlasnički ugovori mi ćemo biti zadovoljni s tim” kaže Marin Smilović, predsjednik Inicijative mladih liječnika.

Nezadovoljni su dinamikom rješavanja problema u zdravstvu i ostali u sustavu. Podršku u borbi za bolja prava mladih, ali i svih liječnika u Hrvatskoj daju im Liječnički sindikat te komora, ali i udruga bolničkih liječnika.

“Ovako kako je predloženo rješenje je u redu, ali to je samo na papiru kao i prije na vrbi svirala. Znači ne vjerujete im? Pa ne vjerujem… da, može se reći da ne vjerujem. Ne vjerujem dok se ne desi. Ako hrvatski liječnički sindikat se odluči ići u štrajk, a razloga ima dosta, ta bi odluka se mogla desiti, HUBOL će sigurno taj štrajk podržati”, rekao je Boris Ujević, predsjednik HUBOL-a.

Hoće li zdravstveni sustav napokon učiniti nešto da se mlade motivira na ostanak i rad u Hrvatskoj, a ne umjesto toga da paradoksalno, generacijama mladih liječnika pogled seže već tijekom studija izvan granica svoje zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare