Mladi odustaju od umjetničkog posla: “Vide da se od toga ne može živjeti”

Vijesti 19. ruj 202222:12 0 komentara
N1

Glumica i predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika Ksenija Marinković govorila je za Newsnight o povećanju osnovice plaće za minimalno 10 posto koju očekuju i zaposleni u kulturi.

“Situacija u kulturi nije blistava, a posebno u Hrvatskom narodnom kazalištu, tamo su plaće za mnoge premale čak u i odnosu na gradska kazališta. Slobodnjaci imaju strašno loš status. Iz Zajednice samostalnih umjetnika tražili su da se podigne njihov koeficijent”, ističe Marinković.

vezana vijest

Navodi da bi se plaće trebale povećati 30 posto jer su troškovi, kako kaže, toliko porasli da svi traže od Hrvatskog audiovizualnog centra da im se nadoknade novci.

“Kulturi bi još trebalo dosta novaca da bi mogla proraditi. Dosta mladih odustaje od tog posla jer vide da se od toga ne može živjeti. Odlaze ih Hrvatske, ali i odustaju od umjetničkog posla”, naglašava.

Mora se, dodaje, raditi puno predstava da bi se moglo živjeti od kazališta.

Komentirala je i političku situaciju u Hrvatskoj rekavši kako je tužno to što sve vidi.

“Strašno me rastužilo ovo oko INA-e. Strašno i je da to netko uopće radi, pogotovo u jednoj zemlji koja bi mogla biti raj”, kaže glumica Ksenija Marinković.

Smatra da se ne bi smjelo krasti na javnim funkcijama te da premijer kao premijer mora biti odgovoran za sve po svojoj funkciji.

Osvrnula se i na situaciju u Ukrajini te za predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je glumac, kaže da se bori kako god zna i umije. Smatra da glumačke sposobnosti nisu dovoljne za ulogu predsjednika, ali da je zbog toga uvjerljiv te ima dobre nastupe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!