Mnogima nije odobrena “nacionalna mirovina”, ovo su najčešći razlozi odbijanja

Vijesti 19. tra 202309:39 0 komentara
N1

Albina Marić iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Novom danu je govorila o nacionalnoj naknadi za starije osobe.

Na početku je istaknula razliku između zajamčene minimalne naknade, što je pravo koje je priznato u sustavu socijalne skrbi, dok se nacionalna naknada ostvaruje kod HZMO-a.

“Dakle, ako je netko korisnik minimalne zajamčene naknade, to bi bio razlog zbog kojeg ne bi mogao ispunjavati uvjete za ostvarivanje nacionalne naknade za starije osobe. Gospodin iz priloga ima 63,5 godine, a jedan od osnovnih uvjeta za pravo na nacionalnu naknadu jest da se radi o hrvatskom državljaninu koji ima 65 godina života i koji ima neprekidno prebivalište u trajanju od 20 godina”, kazala je Marić.

Iznijela je podatak da je u ožujku nacionalnu naknadu za starije osobe dobilo 6592 korisnika. Potvrđuje da su se predviđali puno veći brojevi prije uvođenja, ali napominje i da velik broj građana koji su zatražili nacionalnu naknadu dobio negativna rješenja.

Tko ima pravo na “nacionalnu mirovinu”?

Na pitanje koji su to onda zakonom propisani uvjeti da bi netko imao pravo, Marić je odgovorila:

“Uvjeti moraju biti kumulativno 65 godina života, 20 godina neprekidnog prebivališta i da je građanin RH. To su opći uvjeti, a moraju biti ispunjeni i posebni uvjeti – da podnositelj zahtjeva nije korisnik mirovine, da nije osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da nije korisnik zajamčene minimalne naknade prema propisima o Socijalnoj skrbi, da prihodi članova kućanstva podnositelja ne prelaze iznos nacionalne naknade. Ima još par takvih uvjeta.”

Kao tri najčešća razloga odbijanja navela je kriterij vezan uz prihod članova kućanstva ili podnositelja kućanstva, zatim uvjet da podnositelj ima prebivalište u RH te da nema ostvareno pravo na zajamčenu minimalnu naknadu.

Rekla je da HZMO ne vrši nikakve zabilježbe na imovinu svojih korisnika, ali kao potencijalni razlog zašto neki dosad nisu uzimali nacionalnu naknadu navela je izostanak zdravstvenog osiguranja:

“Dosad naši korisnici nisu imali pravo na zdravstvenu zaštitu. Od travnja ide Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju koji predviđa i to. Nekad su možda korisnici izabrali i manji prihod jer nisu imali pravo za zdravstvenu zaštitu.”

Otkrila je i da se priprema promjena zakona kako bi se obuhvatio veći broj ljudi koji bi imali pravo na nacionalnu naknadu. Na pitanje hoće li se u tim izmjenama povećati iznos nacionalnih naknada, zaključila je:

“Nadam se ublažavanju uvjeta. Mi provodimo zakone, ali to je pitanje za nekog tko donosi zakone.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!