“Očekivala sam da će Plenković ponuditi nekog ozbiljnog, a on dovede Čuraja”

Vijesti 22. velj 202221:34 > 22:31 2 komentara
N1

Kolumnistica Telegrama Sanja Modrić gostovala je u Pressingu gdje je komentirala aktualne teme, od rusko-ukrajinske krize do niza afera koji potresaju hrvatsku političku scenu.

O rusko-ukrajinskom sukobu Sanja Modrić je rekla: “Meni se čini od toga ništa, da će Rusi ostati gdje jesu. Bojim se da će to ostati tako kako je, kiseliti se i da nitko neće ništa poduzeti. U obje pokrajine je oko 50 posto etničkih Rusa, to je mahniti predsjednik koji je spreman na sve, ima parlament iza sebe. Da će NATO zaratiti s Rusijom, ja to ne vjerujem. Vidim da su se i Amerikanci počeli povlačiti, da neće biti tako oštre sankcije. Ne vidim način da se to u korist Ukrajine razriješi. S protokom vremena će i oni na nekog vraga pristati.”

VEZANE VIJESTI

Putin je u ponedjeljak optužio Lenjina što je stvorio Ukrajinu, da je trebala ostati velika Rusija. “Taj tip vođa koji traže izgovor za svoje postupke, oni su skloni vraćati se u prošlost. To je tipičan tip izgovora da se ide prema hegemoniji, to smo vidjeli sto puta. Što bi bilo da se u bilo kojoj zemlji ljudi krenu vraćati u bivša stoljeća? Pa to bi bilo krvi do koljena. Moramo razvijati normalna društva”, istaknula je Modrić.

O eventualnoj ekonomskoj krizi koja bi iz sukoba mogla proizaći, rekla je: “Zemlje pojedinačno uvode sankcije, EU time pokazuje da je skup odvojenih zemalja u kojima se svaka takva stvar može zasebno odlučiti. Bojim se da će se to sve raspasti.”

O suprotnim stavovima Milanovića i Plenkovića o Rusiji i Ukrajini, dodala je: “Naravno da to šteti. Predsjednik Milanović je rekao da neće slati vojnike na prvu crtu, ja isto ne bih poslala. Ne znam zašto bi naši momci ginuli za nešto tako, neće ni Nijemci slati vojnike.”

“HDZ-ovci sad pušu u Plenkovićevu trubu”

Komentirala je potom uhićenje ministra Darka Horvata i aferu “po babi i po stričevima”. “Meni je Horvat uvijek djelovao kao fejker, koji ne zna baš svoj posao, ali je jako napuhan. Mislila sam da nije dorastao ulozi koju je dobio, pa još sad s ovom aferom i namještanjem, to je ružno, a Plenković – treba ga razumjeti da je bio šokiran, da se nije mogao snaći, ali toliko napasti DORH i sumnjati u njihovu prosudbu i tražiti da glavna državna odvjetnica dođe njemu na raport, ne mora ona njemu ništa objašnjavati. U takvim stvarima premijer mora biti obaviješten kao u slučaju da se hapsi premijer, mora biti obaviješten predsjednik Republike.”

O “tajmingu nakon spektakularnog tjedna” dodala je: “To je smiješno jer što se tiče DORH-a, policiju, bilo koga, kakav je moj tajming. Pričati o tajmingu s političke pozicije koja odlučuje o postavljanju i smjeni državnog odvjetnika, to se čovjek od Plenkovića ne bi nadao. Da se odigrala ta rasprava u Saboru, da je premijer rekao da je odličan ministar, obranio ga i onda ga sutra odvedu. Što bi onda bilo? Zato zvuči kao da su mu napravili uslugu.”

N1

Varaždinski župan Anđelko Stričak nazvao je DORH “Crvenim Kmerima”. Modrić kaže da to pokazuje neznanje: “HDZ-ovci sad pušu u Plenkovićevu trubu. Imamo indicije da se sudjelovalo u debelom pogodovanju. I sad HDZ-ovci spominju da cure podaci, a ne meritum. Veći je problem što je to izašlo van, nitko ne govori o srcu stvari – da postoji korupcija i pogovodanje. A ovaj varaždinski bedak se toliko zaletio da se umili predsjedniku stranke da je državno odvjetništvo proglasio Crvenim Kmerima. Ako itko išta zna, onda zna da su oni pobili milijun i pol ljudi, svog vlastitog naroda, i sad reći da je DORH utvrda Crvenih Kmera, moraš biti idiot.”

O ulozi potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u cijeloj priči Modrić kaže: “Priča o lobiranju, to je legitimno. Ali ovo nije prostor za lobiranje. Kad se donesu pravila, nema više priče. Nisu još došli papiri od DORH-a i dotad broje dane i misle što će dalje.”

“Je li pristojno prema građanima samo postaviti novog ministra?”

Ipak ništa od rekonstrukcije Vlade, traži se nasljednik Horvata, a HSLS je odbio Stjepana Čuraja. “Očekivala sam da će Plenković dovesti nekog baju nakon ovog fijaska s Horvatom, nekog ozbiljnog. I onda se opet čovjek čudi jer on ponudi Čuraja. Znala sam da je on neki državni tajnik i da je postao predsjednik HNS-a, ali sam išla onda tražiti tko je on. Pa sam našla da je prije nego je ušao u politiku 2017., ima nula referenci, bio je direktor neke gradske tvrtke koja se zove Sportski objekti. U toj tvrtki se taj Čuraj brinuo za dva igrališta, jedan bazen, onda nešto s paintballom, boćalište, srednjoškolsko igralište. Nemam ništa protiv nikoga, ali dovesti takvog čovjeka…”

VEZANE VIJESTI

Na pitanje jesu li prijevremeni izbori rješenje, odgovara: “Kad dođe do rube situacije, uvijek se to pitamo. Ne znam, ali u situaciji kad je jedan ministar u zatvoru, a dva pod upitnikom, ne znam je li pristojno prema građanima naprosto postaviti novog ministra i ponašati se normalno? Nisam oduševljena opozicijom – SDP se raspao, imaju tog Grbina koji djeluje kao lutka u dječjem kazalištu, Most ne znam što hoće osim da nemamo covid-potvrde, Suverenisti su naplavina kojekavih tipova, Možemo ima igralište u Zagrebu, ali još nemaju nacionalnu organizaciju… Oporba je klimava. Ne cvjetaju im ruže. Je li pristojno? Daj ljudima da biraju, taman da opet HDZ pobijedio.”

“Plenković ima tu jednu lošu crtu da uvijek mora pokazati da je on u pravu, da je njegova zadnja, a osobina velikih državnika je da nekad kažu da su pogriješili. Ovo s Horvatom je bila prilika da kaže da mu je teško, da mu je žao i da je iznenađen”, dodala je.

Prokomentirala je i ulogu Zorana Milanovića u cijeloj priči. “Jaka riječ koja ponekad nacilja u pravu metu. Dobro je što je elokventan pa uzburkuje tu našu političku kaljužu. Ali ne vidim da je iza njega ostalo puno, to je šteta. Milanović jaše na crnom divljem vrancu bijesa i apatije i nezadovoljstva građana i zato ima toliku popularnost. Ali kad pametan o tome razmisli, što će iza toga ostati? Banožić bi trebao otići jer je loš ministar i nekompetentan, a ne zato što to Milanović govori”, rekla je Sanja Modrić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare