“Moglo bi doći do sukoba s Kinom jer Putin ne želi biti mlađi brat nikome”

Vijesti 30. ožu 202217:03 > 19:52 3 komentara

Novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić analizirao je u Newsroomu stanje na bojištu u Ukrajini. Prošlo je 35. dana početka ruske invazije. Vurušić Ukazuje da se situacija promijenila - Ukrajina je u ovih mjesec dana ojačala na vojnom i međunarodnom planu pa i ona sada može postavljati neke uvjete, no Putin mora pokazati da vlada situacijom.

Smatra da su pregovori Rusije i Ukrajine neka vrsta paravana – pregovori radi pregovora, da se kaže da se nešto radi. Navodi da je više mogućih razloga povlačenja ruskih snaga iz glavnog grada.

“Pitanje je li smirivanje oko Kijeva zato što ruska vojska ne napreduje kako želi, zato što se želi ojačati na istoku oko Donbasa i na jugu oko Crnog mora pa ne treba u Kijevu lažno primirje. Činjenica je da Rusi i dalje ne odustaju od prvotnih planova – okupacija velike većine Ukrajine i smjenu režima u Kijevu. No, Ukrajina je u ovih mjesec dana ojačala na vojnom i međunarodnom planu pa i ona sada može postavljati neke uvjete”, komentirao je.

“Putin mora pokazati da vlada situacijom, a ni Zelenski ne može pristati na sve”

Vurušić govori da su uvjeti i jednih i drugih takvi da je teško da će druga strana pristati. Osim toga, smatra da je u ovom trenutku teško da će doći do kompromisa. “Putin mora pokazati da vlada situacijom, a ni Zelenski ne može pristati na sve”, dodaje Vurušić.

Kaže da Putin ruskoj javnosti mora pokazati da je ipak pobijedio. “Planovi se modificiraju ovisno o stanju na terenu i pitanje je hoće li oni stati i proglasiti kraj rata te stvoriti ‘treću narodnu republiku’. Govori se i o referendumu o pripajanju Rusiji. S druge strane, sad se već i Ukrajina nešto pita… Krim je nešto na što Putin ne može pristati, ne može biti na stolu pregovora. Stvari su tu nejasne do kraja. Ukrajinci su predložili neutralnost, ali ne kako Moskva želi, nego će tražiti garancije od niza zemalja – da jamac njihove neutralnosti, uz NATO, budu i Tuska, Kina te Izrael. Tu dovode Ruse u situaciju da bi Kina morala vojno intervenirati u slučaju novog rata”, govori Vlado Vurušić.

“Abramovič je trenutno misterij, nitko ne zna kolika je njegova moć”

U pregovaračkom timu sjedi i ruski oligarh Roman Abramovič, kojemu, prema pisanju medija, vjeruju obje strane. “On je u ovom trenutku misterija jer nitko ne zna kolika je njegova moć. Bio je u kontaktu i s ruskim i s ukrajinskim predsjednikom. Do njega se došlo preko jake židovske zajednice koja je jaka i u Ukrajini i u Rusiji, a vidimo da Zelenski želi uvesti Izrael u ove pregovore. Igra na Izrael je jaka. Abramovič je tu ušao i zato što je svojedobno imao političku moć u Rusiji, bio je jedan od ljudi kojima Putin može zahvaliti što je instaliran u Kremlju.

Abramovič je jedan od ljudi, grupe od pet-šest osoba, koji je birao Jeljcinovog nasljednika. Abramovič je jedini čovjek na kojeg je Putin mogao pristati, koji može biti čovjek od povjerenja. Govori se i da je Zelenski osobno zamolio Bidena da ne uvodi sankcije protiv Abramoviča”, rekao je, dodavši da se ruski oligarh vjerojatno i osobno angažirao radi vlastitih interesa.

Pojavila se i priča oko trovanja, no njemački liječnici nisu mogli pronaći ostatke otrova u krvi, iako se prema simptomima moglo nagađati o čemu se radi, dok su američki obavještajci govorili da se nevjerojatnije ne radi o trovanju nekim od kemijskih sredstava, podsjetio je Vurušić. “Ukrajinska delegacija ipak se suzdržavala od dodirivanja bilo čega na pregovorima. Pojavila se i priča da je Abramovič bio u dvorani gdje se jelo, ali nije dotaknuo nijednu čašu, nijedan sendvič.”

“Politički i ekonomski značaj Kine će slabljenjem Rusije samo jačati”

“Putin želi pokazati da se, unatoč svađi sa Zapadom, ništa bitnije nije promijenilo, da još uvijek ima mjesta gdje mogu putovati i imati političke i diplomatske kontakte. Putin je najavio svoj dolazak na G20 najesen u Indoneziju. Rusi stvaraju dojam da s ostalima komuniciraju i dalje.

Rusiju će iscrpiti ovaj rat i Kinezi vide neku šansu da budu stariji brat, a Rusi mlađi brat. Tu bi moglo doći do sukoba jer Putin ne želi biti mlađi brat nikome. Osim toga, Kina je jača od Rusije i zapravo je jasno da nije Moskva alternativa Zapadu, odnosno SAD-u, nego je to Kina s obzirom na sve jači politički i ekonomski značaj, koji će slabljenjem Rusije samo jačati”, komentirao je Vurušić za N1.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare