Monsinjor Dražen Kutleša preuzeo službu zagrebačkog nadbiskupa

Vijesti 29. tra 202314:21 0 komentara
N1 / Ivan Hrstić

Svečanim liturgijskim slavljem službu zagrebačkog nadbiskupa preuzeo je monsinjor Dražen Kutleša. Time je postao 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački. Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon preuzimanja službe novog zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleš kako će poruke koje je on poslao o važnosti solidarnosti, vjere i obitelji doživjeti veliki odjek među vjernicima Zagrebačke nadbiskupije ali i cijelom hrvatskom narodu.

“Zadovoljstvo mi je da smo bili svjedoci preuzimanja službe novoga zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, želimo mu puno ovako jasno iskazanog elana, entuzijazma, motivacije, da bude pastir zagrebačke Crkve, a isto tako i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije”, rekao je novinarima Plenković.

Osvrnuo se i na Kutlešinu subotnju propovijed koja je ‘bila jako lijepa i ugodna’.

“Lijepa zahvala kardinalu Bozaniću, ali isto tako inspirativne riječi s blaženim kardinalom Stepincem i naravno kardinalom Kuharićem. To jedinstvo zagrebačke Crkve, poruke koje je poslao danas o važnosti solidarnosti, vjere, obitelji mislim da će doživjeti svoj odjek među vjernicima Zagrebačke nadbiskupije ali i cijelom hrvatskom narodu”, rekao je premijer.

Novom zagrebačkom nadbiskupu poželio je puno uspjeha. “A s obzirom na izvrsnu suradnju koju smo imali proteklih godina u nekim njegovim drugim ulogama, siguran sam da ćemo nastaviti sustavan dijalog koji smo uspostavili kao Vlada s Hrvatskom biskupskom konferencijom”, rekao je Plenković.

Na pitanje o reformi Crkve te kako on kao vjernik gleda na to treba li se ona mijenjati ili treba zadržavati svoje stare vrijednosti, premijer je uzvratio kako Crkva predstavlja kontinuitet prije svega.

“To je jasno rekao i mons. Kutleša u svojoj propovijedi, ali isto tako osvijestiti okolnosti suvremenoga svijeta, promijenjenih nerijetko i navika ljudi, novih tehnoloških okolnosti, novih fokusa… Zato mi se čini da je on kao mlad čovjek itekako svjestan i da će u jednom dugom razdoblju koje je pred njim učiniti sve da vjernici budu na okupu i da Crkva i dalje zadrži ključnu ulogu koju je imala za opstanak, identitet i čitavu povijest hrvatskog naroda”, poručio je premijer Plenković.

Jandroković novom nadbiskupu poželio mnogo čvrste vjere, strpljenja i mudrosti

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao je u subotu novom zagrebačkom nadbiskupu Draženu Kutleši na preuzimanju dužnosti te mu poželio mnogo čvrste, snažne vjere, strpljenja, razboritosti i mudrosti u obnašanju odgovorne dužnosti“.

Dosadašnjem nadbiskupu Josipu Bozaniću zahvalio je za sve dobro što je učinio za Crkvu u Hrvata i Hrvatsku, držeći da je “bio skroman čovjek, ponizan, ali i vrlo razborit i da je znao vrlo dobro odgovoriti na izazove vremena“.

„Crkva u Hrvata važna je za naše društvo, za našu domovinu, tako da sam uvjeren da će on (Kutleša) nositi taj teret snažno, dobro, da će raditi posao najbolje što može“, rekao je Jandroković novinarima na zagrebačkom Kaptolu gdje je Kutleša preuzeo službu zagrebačkog nadbiskupa.

Izdvojio je dvije stvari iz njegove nastupne propovijedi: spominjanje slobode u kontekstu odgovornosti te odgovornost svakoga ponaosob.

„Sloboda nije da činimo i govorimo samo ono što nam padne na pamet, već slobodu izravno moramo povezati s odgovornošću za zajednicu u kojoj živimo“, apostrofirao je, te naveo kako iz toga proistječe i odgovornost svakoga od nas za naš rad, za naše djelovanje u zajednici.

„Zaista, svatko tko daje najviše od sebe, tko je korektan prema drugome, tko živi vrijednosti koje nas i Crkva uči, može pridonijeti da društvo bude mirnije, složnije i da se bolje razvija“, rekao je.

Teško je govoriti o razlikama i sličnostima Bozanića i Kutleše

Predsjednik Sabora kaže da je teško govoriti o razlikama i sličnostima između Bozanića i Kutleše.

„Bozanić je nosio neke svoje vrijednosti i vrline, a uvjeren sam da će to na svoj način činiti i nadbiskup Kutleša“, kazao je.

Poručio je kako će Bozanića pamtiti po puno dobrih stvari koje je učinio i za hrvatsku crkvu i za društvo u cjelini.

„Mislim da je bio skroman čovjek, ponizan, ali i vrlo razborit i znao je vrlo dobro odgovoriti na izazove vremena“, istaknuo je.

O nedolasku Tomaševića i Milanovića

„Pitajte njih, znate jako dobro što ja o tome mislim“, uzvratio je Jandroković na novinarski upit jesu li ustoličenju novog zagrebačkog nadbiskupa trebali nazočiti predsjednik države i zagrebački gradonačelnik.

Smatram da je to takav događaja koji zaslužuje da ga poprate svi visoki državni dužnosnici, međutim ne mogu govoriti u njihovo ime, vjerojatno imaju svoj razloge, ali bilo bi lijepo da smo danas svi bili ovdje, rekao je predsjednik Sabora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!