MORH upozorava: Provode se letačke aktivnosti Rafalea, moguća buka

Vijesti 25. lip 202411:16 0 komentara
DAMIR SENCAR / AFP

Ministarstvo obrane (MORH) izvijestio je u utorak da se provode redovite letačke aktivnosti aviona Rafalea, pa će se buka avionskih motora u narednom razdoblju moći čuti na cjelokupnom području Hrvatske, a u slučaju probijanja zvučnog zida MORH će na vrijeme obavijestiti javnost.

U slučaju probijanja zvučnog zida, MORH će, kao i do sada, svojim službenim komunikacijskim kanalima te kroz medije na vrijeme obavijestiti javnost o takvim aktivnostima, ističu u priopćenju.

Napominju kako se tijekom provedbe planiranog letenja ne očekuje probijanje zvučnog zida, ali je moguća kratkotrajna pojačana buka.

Iz MORH-a ističu da je dolaskom višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Oružane snage, nastavljena daljnja obuka i usavršavanje pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kako bi Hrvatska nastavila uspješno nadzirati i štititi svoj zračni prostor.

Obuka pilota na avionima Rafale odvija se svakodnevno na području cijele Hrvatske uz poštivanje svih sigurnosnih normi i zakonskih propisa. Međutim, letenje nadzvučnim borbenim avionom, osobito u područjima u blizini aerodroma, nije moguće provesti bez buke avionskih motora, budući da je riječ o izuzetno sposobnom avionu koji ima jako veliki dolet, odnosno vrijeme ostajanja u zraku, objasnili su iz MORH-a.

Zamolili su građane za strpljenje i razumijevanje zbog pojačane buke te istaknuli kako je dolaskom Rafalea u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo započelo dugo očekivano novo poglavlje nadzora i zaštite zračnog prostora koje doprinosi većoj sigurnosti svih hrvatskih građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!