Most će u Zagrebu tražiti izradu Pravilnika o održavanju civilnih skloništa

Vijesti 23. ožu 202210:26 0 komentara
Marko Lukunic/PIXSELL

Mostov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Lovro Marković najavio je u srijedu da će Klub zastupnika Mosta od gradonačelnika Tomislava Tomaševića zatražiti izradu pravilnika o održavanju civilnih skloništa, istaknuvši da je trenutna kriza otkrila kako su ona zapuštena.

“Tri relativno recentna događaja, počevši od zagrebačkog i petrinjskog potresa do pada drona kod Studentskog doma, potaknula su nas je da pokrenemo inicijativu kojom ćemo podići sustav civilne zaštite”, rekao je Marković na konferenciji za novinare.

Ocijenio je da je sustav civilne zaštite u Zagrebu u lošem stanju te se posebno se osvrnuo na stanje gradskih civilnih skloništa, o čijem se stanju u javnosti raspravlja, istaknuvši da su ona zapuštena.

“Pokrećemo inicijativu i tražit ćemo od gradonačelnika pokretanje postupka donošenja pravilnika o održavanju civilnih skloništa u Zagrebu te da se u roku 30 dana dostave izvješća o procjenama rizika u sustavu civilne zaštite”, kaže Marković.

Poručio je kako će se inicijativom zahvatiti i poboljšanje funkcioniranja sustava civilne zaštite na razini mjesnih odbora, kojima upravljaju predsjednici vijeća gradskih četvrti, među kojima ima onih koji nisu upućeni u rad sustava.

To su uglavnom ljudi koji nemaju niti jednog dana edukacije o protokolima za postupanje u kriznim situacijama. Neki članovi stožera od početka mandata Tomaševića nisu dobili nijednu uputu što raditi na terenu u sustavu civilne zaštite”, rekao je Marković.

Most će stoga tražiti da se u svim vijećima gradskih četvrti održe izvanredne sjednice o stanju civilne zaštite, najavio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!