Most objavio prijedlog mjera pomoći za prevladavanje krize

Vijesti 14. ruj 202215:48 0 komentara
N1 / Jelena Bokun, Ilustracija

Vlada se hvali nikad izdašnijim paketom mjera pomoći građanima i poduzetnicima u prevladavanju krize. Iz opozicije stižu kritike da novi paket mjera nije pretjerano pravedan, kao i da neće baš svima biti koristan. Iz redova bliskih vladajućima odgovaraju da uz kritike treba ponuditi i rješenje problema s kojim se susrećemo.

Poziv je ozbiljno shvatio Most pa su iz te stranke objavili svoje prijedloge uz koje bi se, smatraju, lakše prevladalo krizu.

“Dok se HDZ guši u korupciji, a lijeva oporba svađa, Most nikad čvršći i odlučniji u obračunu s korupcijom ostaje fokusiran na probleme građana i predlaže nove mjere pomoći”, objavili su iz Mosta.

Njihovi prijedlozi mjera uključuju smanjenje PDV-a na struju s 13 na 5 posto, pakete pomoći poduzetnicima kroz subvencije za troškove energije, smanjenje poreza na dohodak s 20 na 15 posto, novi paket pomoći umirovljenicima i zaposlenima s minimalnom nadnicom, kao i jedinstveni dječji doplatak.

Predsjednik Mosta Božo Petrov iznio je hitne mjere Mosta koje se mogu implementirati u kratkom roku:

„Kao prvu mjeru uveli bi daljnje smanjenje PDV-a na struju, s 13 posto na 5 posto, kao privremenu mjeru dok se inflatorni pritisci ne primire. Slična mjera uvedena je za pelete i ogrjevno drvo. Smanjenje PDV-a na struju rezultiralo bi nižim računima za građane i poduzeća jer je HEP državna tvrtka i može se kontrolirati smanjenje cijene. Zatim bi predložili pakete pomoći poduzetnicima kroz subvencije za troškove energije, struje i plina. Uveli bi smanjenje poreza na dohodak s 20 posto na 15 posto uz povećanje osobnog neoporezivog odbitka na 5 000 kuna. Porezno rasterećenje bi u većoj mjeri obuhvatilo i građane s tzv. srednjim dohocima, kojima rast plaća ne prati rast općih razina cijena. Nadalje takav učinak bi u puno većoj mjeri obuhvatio segment visokoobrazovane radne snage koji trenutno u ubrzano emigrira iz Hrvatske, inženjeri, IT stručnjaci, liječnici… Most izlazi i s paketom pomoći umirovljenicima i zaposlenima s minimalnom plaćom, kroz direktne uplate i/ili subvencije za smanjenje opterećenja za komunalije, jer su komunalni troškovi narasli od 100 – 300 posto. Raspodjela pomoći bi se provodila prema dohodovnom cenzusu, što znači, oni koji imaju niže mirovine, dobit će veći paket pomoći“, izložio je Petrov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!