Može li Aleksandar Vučić postati persona non grata u Hrvatskoj?

Vijesti 18. srp 202222:51 > 23:29 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Srbijanski ministar Aleksandar Vulin ne smije u Hrvatsku, a ni Vojislav Šešelj. Obojica su od ranije proglašeni personama non grata, a može li ista sudbina zadesiti i srbijanskog predsjednika Vučića?

Pokuša li persona non grata ući u Hrvatsku, spriječit će je granična policija, donosi Dnevnik Nove TV.

VEZANE VIJESTI

“Ukoliko je na snazi za bilo kojeg pojedinca institut nepoželjne osobe, odnosno persona non grata svi naši granični prijelazi imaju o tome i elektronsku zabilježbu i reagiraju na način da se takvim osobama ne dopušta ulazak u Republiku Hrvatsku“, pojašnjava ministar Davor Božinović.

Ima li elemenata da i Aleksandar Vučić dobije status nepoželjnog? Stručnjak za međunarodno pravo i profesor Ljubo Runjić objašnjava: “Definitivno ima elemenata za tu zabranu. Dovoljno se sjetiti njegove uloge tijekom ’90-ih godina, ali i izjava koje daje kao predsjednik Srbije posljednjih godina. Iz tih izjava možemo iščitati određene prijetnje po nacionalnu sigurnost RH.”

Hrvatska kao suverena država ima pravo i njemu zabraniti ulazak u državu i to bez obrazloženja. Dovelo bi to, kaže, do eskalacije među dvjema državama. U taj scenarij ne vjeruje Miro Kovač. “To je radikalna mjera koja se u teoriji može donijeti, ali u praksi se to neće dogoditi zbog specifičnih unutarnjih i vanjskih odnosa”, pojašnjava bivši ministar vanjskih poslova.

“Došlo bi do pogoršanja odnosa, a ja ne vidim da se to želi dopustiti tako da moja procjena je da se to neće dogoditi”, dodaje Kovač

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!