Jeftinije gorivo – jeftinija hrana? “Očekujemo pad cijena pekarskih proizvoda”

Milan Sabic / PIXSELL / Ilustracija

U utorak je pojeftinilo gorivo. Stvorila se gužva i na benzinskoj pumpi u Zagrebu. Ovako jeftino gorivo nije već bilo više od godinu dana. Ira je strpljivo čekala i - dočekala jeftiniji benzin za svoj automobil.

“Došla sam ciljano, čekala sam taj trenutak i znala sam još u nedjelju da će biti jeftinije gorivo”, rekla je, dodajući da barem tu sad može malo uštedjeti.

Ipak, neki smatraju da bi cijene mogle biti i niže. “Pa još bolje kad bi bilo još jeftinije. Još bi bolje bilo, ali – što je, tu je.”

“To je apsolutno beznačajno s obzirom kakve su cijene nafte na tržištu i koliko država ima maržu. Budući da imamo zločinačku organizaciju koja se zove HDZ, ova milostinja ne znači ništa.”

Izvor: N1

Nove cijene

Ovakve cijene će biti iduća dva tjedna. Litra benzina jeftinija je za jedan cent – i prodaje se za euro i 39 centi po litri. Dizel i plavi dizel pojeftinili su za 6 centi – tako da je nova cijena dizela od sada 1 euro i 34 centi, a plavog dizela 84 centi.

Razlog ovog pojeftinjenja je niža cijena nafte na svjetskim burzama, ali i plina – pa ovako niske cijene najvažnijih goriva nismo imali još od prije početka agresije na Ukrajinu. Znači li to da bi svi koji su dizali cijene zbog skupog goriva sada iste mogli spustiti?

“Koliko god da je cijena goriva možda sad i pojeftinila, rad je skuplji. Tako da mi u načelu smo, ja bih rekao još u goroj situaciji nego što smo bili u vrijeme korone. Mi ne možemo više preliti prihode na građane, znači da građani plaćaju skuplju kartu, već moramo pokušati razgovarati s državom da održe nerentabilne linije da ne bi došlo do zatvaranja”, tvrdi Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javnolinijskih prijevoznika.

Hoće li pojeftiniti ostale usluge?

Sličan scenarij poznat je sindikalistima – kažu, do smanjenja cijena usluga zbog niže cijena goriva svakako treba doći.

“Ti isti koji su tvrdili da im je zapravo moralo doći do povećanja njihovih cijena usluga, cijena roba koje prodaju, proizvoda, upravo zbog povećanja cijena transporta, onda će vam reći da im cijena transporta i nije toliko visoka, pa da su bili i prije prenapregnuti jer evo, nisu dizali cijene koliko su trebali pa ih sad u pravilu zapravo neće spuštati”, navodi predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Građane zanima hoće li im ipak pojeftiniti i ono osnovno. Što bi vam nekako najviše značilo da pojeftini?

“Hrana. Ništa drugo. Hrana.”

“Ja sam svaki dan na placu i tu u Konzumu mislim da su cijene dosta visoke.”

Trgovci smatraju da niže cijene goriva nisu izoliran razlog kako bi pojeftinili proizvodi na policama trgovina.

Jeftinije gorivo – jeftinija hrana?

“Ako nama cijena ulaza, cijena u nabavi robe ne pojeftini, kako da mi spustimo te cijene? Pa mislim da cijena goriva ipak u proizvodnji ne sudjeluje tako značajno da bi proizvela kao posljedicu sniženje cijena. Mislim da tu ima niz faktora, pa bi ta pitanja trebalo uputiti prema proizvodnji i prema poljoprivrednim proizvođačima”, objašnjava predsjednik Udruženja trgovine HGK, Ivica Katavić iz tvrtke KTC Križevci.

A iz poljoprivredne komore uvjereni su da će ove godine zbog nižih cijena goriva, ali i žitarica – doći do pada cijena. Ipak, problem bi mogao nastati zbog nedostupnosti plavog dizela za poduzetnike.

“Očekujemo pad cijena pekarskih proizvoda. Naravno, to nije samo kod nas, moraju pasti i u zemljama u okruženju jer znamo da veliki dio pekarskih proizvoda mi uvozimo. Nakon toga, to je hrana za životinje, sirovina i nakon toga možemo očekivati možda i pad ili sigurno ne više rast mesnih proizvoda”, rekao je predsjednik poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Analitičar očekuje stabilizaciju cijenu

Čak i da cijene pekarskih proizvoda pojeftine, konačne cijene ovisit će o trgovcima, ali i potražnji – smatraju analitičari.

“Dolazi sezona sada našega voća, povrća pa možemo očekivati da će pritisak biti tu nešto malo niži, odnosno da će doći do stabilizacije cijena”, navodi Miroslav Kuskunović, poljoprivredni analitičar.

Efekt pojeftinjenja proces je koji se ne može odmah osjetiti jer na njega utječu istovremeno i sva događanja u protekle tri godine, objašnjavaju stručnjaci.

“A posebno kod hrane jer jednostavno ako nešto sijete, jel, kad ćete pobrati, za pola godine, nešto za 3 mjeseca, Znači, definitivno sve što danas jedete nisteposijali niti ste ubrali jučer nego ste to napravili vjerojatno u 10, 11, 12 mjesecu prošle godine”, navodi Boris Podobnik, član Nadzornog odbora Udruge Glas poduzetnika.

Građanima, pomirenima sa stalnim poskupljenjima ostaje nada da će se rast cijena zaustaviti i – napokon stabilizirati. Jer – pojeftinjenje teško da će dočekati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.