Možemo: Slažemo se s Hermanom što je govorio o mjeri roditelj odgojitelj 2019.

Vijesti 08. stu 202113:08 0 komentara
Pixabay

Nakon što je vijest o Izmjeni Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u Gradu Zagrebu, kojima se naknade za roditelje s troje i više djece režu, a korisnicima čije dijete navrši sedam godina i ukidaju 30. travnja 2022. godine, izazvala brojne reakcije, oglasili su se iz Možemo na Twitteru.

Na službenoj su stranici podijelili screenshot izjave HDZ-ovog Mislava Hermana iz 2019. u kojoj je među ostalim rekao da se umjesto roditelja-odgojitelja zastupa potreba povećanja vrtičkih kapaciteta te broja zaposlenih školovanih odgajatelja, a posebno je istaknuo problem dugog izbivanja roditelja-odgojitelja s tržišta rada, do 15 godina, što je najviše izraženo kod žena.

“Slažemo se s g. Hermanom iz HDZ-a. Doduše, ne s onim što govori danas, nego s onim što je o štetnim učincima mjere roditelj odgojitelj govorio 2019.

To i jest naš plan – gradnja novih vrtića, povećanje kapaciteta, poštivanje pedagoškog standarda i poboljšanje uvjeta”, napisali su iz Možemo.

Podsjetimo, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec danas je za N1 objasnila potez gradske vlasti.

“O mjeri je bilo puno rasprava i velik dio aktera slagao se da nju treba mijenjati. Problem je što korisnici mjera, njihova djeca ne mogu pohađati vrtiće, ali i trajno se isključuje žene s tržišta rada. To su negativne karakteristike mjere i ovime to uklanjamo. Drugo, ako se gleda kao demografska mjera, nije polučila učinak, a doista je fiskalno stvorila velik pritisak”, rekla je i dodala o smanjenju naknade za novorođenčad: “Radi se o opremi za novorođenče i to nije demografska, nego obiteljska mjera da se izjednače uvjeti za svaku rođenu bebu. Naš prijedlog je da za svako rođeno dijete bude ista naknada. Najveći broj korisnika mjera koriste je za prvo ili drugo dijete. Ta mjera svakoj obitelji dobro dođe.”

“Žalosno je kako prva ušteda u Gradu Zagrebu jest ukidanje jedne demografske mjere koja je sada najpotrebnija i koja je dobila pohvale od strane onih koji se bave demografskim mjera,a a to su demografi, ne politolozi”, rekao je HDZ-ov Mislav Herman danas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!