Mrak Taritaš o trudnici: Priopćenje Ministarstva zdravstva je licemjerno

Vijesti 04. svi 202218:16 > 18:28

Saborska zastupnica Glasa, Anka Mrak Taritaš, gostovala je u Newsroomu.

Komentirala je slučaj trudnice, kojoj je rečeno da joj nerođeno dijete ima tumor na mozgu, ali da je ilegalno prekinuti trudnoću nakon 10. tjedana. Takvu tvrdnju danas je u priopćenju demantiralo Ministarstvo zdravstva.

“Prije dva mjeseca sam išla s inicijativom prema Ministarstvu zdravstva da mora u svim zdravstvenim ustanovama koje su na proračunu RH omogućiti dio ginekologa i anesteziologa koji nisu u prizivu savjesti i koji obavljaju prekid trudnoće. Ovo danas priopćenje je licemjerno jer nisu napravili ništa i žmire pred tim problemom.

VEZANE VIJESTI

U prizivu savjesti se nalaze ginekolozi i anesteziolozi iz tri razloga, jedan je da ne obavljaju prekid trudnoće, drugi da ne  izdaju kontraceptivn sredstva, a treći nepostojanje prenatalne dijagnostike. U nekim zemljama nema uopće priziva savjesti, recimo Finska, Island, Slovačka…”, rekla je.

“Zamislite tu traumu…”

Dodaje i kako je premijeru Plenkoviću rekla da omogući da zdravstvene ustanove imaju ginekologe koji nisu u prizivu savjesti. Kaže kako je ostao zatečen time i da se nije snašao.

Komentirala je i činjenicu da je gore spomenutoj trudnici netko od liječnika rekao da je prekid trudnoće nakon 10. tjedna ilegalan:

“On je rekao laž, izravno je kršio zakon i treba snositi posljedice. Do mene su došli slučajevi trudnica koje su se našle u sličnoj situaciji i koje su zbog toga išle u Ljubljanu jer to u Hrvatskoj nisu mogle obaviti. Zamislite trudnicu sa suzama u očima koja nosi trudnoću za koju zna da neće preživeti. Zamislite tu traumu.

Ovo priopćenje Ministarstsva zdravstva doživljavam kao licemjerno. Išla sam sa zaključkom koji traži da se to treba regulirati. Ja sam pismeno tražila Beroša podatke koje naše bolnice nemaju uopće prekid trudnoće jer su svi liječnici u prizivu savjesti. U bolnici u Slavonskom Brodu je pet specijaliznata je već sad reklo će biti u prizivu savjesti, ja ne razumijem zašto onda specijaliziraju ginekologiju? Zadatak Vlade i ministra je da vode računa o tome da žene dobiju adekvatnu medicinsku pomoć”, rekla je.

“Žene nisu brojke”

Dodala je i kako u ovom slučaju treba provjeriti u kojim sve ustanovama je žena tražila pomoć, a onda uvesti i potrebne sankcije.

Rekla je i kako je prema premijeru išla s pitanjem dostupnosti pobačaja jer to uvijek ostaje ispod radara.

“I dalje ću inzistirati da dobijem odgovor, i dalje ću inzistirati da se objavi koje su to bolnice jer nedopustivo je da je netko na javnom proračunu, a ne radi svoj dio posla”, kaže.

“Koliko se žena našlo pred tim vratima? Koliko žena o toj traumi ne progovori? Zamislite kako se osjeća ova žena i njezina obitelj jer netko ne radi svoj posao i igra se Boga. Liječnici su školovani i njihov glavni zadatak je da sačauvaju vaše zdravlje, a moraju imati empatiju. Žene nisu brojke”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar