Mrzić Jagatić: UN će od Vlade uskoro tražiti očitovanje o slučaju Čavajda

Vijesti 29. ruj 202217:32

Aktivistkinje iz inicijative DOSTA! zbog manjka poteza političara nakon slučaja Mirele Čavajda, odlučile su se obratiti UN-u. Ovaj potez u Newsroomu je komentirala Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

“Dogodili su se određeni pomaci, ali na žalost nema značajnih promjena koje bismo htjele vidjeti. Svim ženama koje se nađu u sličnoj situaciji mora se osigurati odgovarajuća zdravstvena skrb za prekid trudnoće. Međutim, ono što primjećujemo je da je ministarstvo zdravstva obećalo Mireli Čavajda da će troškovi postupka u Sloveniji biti refundirani, a to je poruka svim ženama da, ako budu pratile odgovarajuću proceduru, mogu dobiti povrat novca, što do sada nije bio slučaj”, rekla je.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi, došli smo do stupnja nepoštivanja ženskih prava do razine da bi žene trebale s odvjetnikom ići ginekologu. “Dogodilo se i da je inspekcija utvrdila nepravilnosti i da su se ohrabrile druge žene koje su se našle u sličnoj situaciji”, rekla je.

“Ovo su sve samo vatrogasne mjere koje su se dogodile zbog pritiska javnosti. Ono što inicijativa DOSTA” želi je da se sustavno riješi ovaj problem i da ne postoji institucionalni priziv savjesti. Zato smo sa svim informacijama s kojima raspolažemo podnijele prijavu posebnim procedurama UN-a za ljudska prava”, rekla je Mrzić Jagatić.

Kaže da očekuje da će UN od Vlade uskoro tražiti očitovanje o slučaju Čavajda. “Morat će odgovoriti na upite o tome zašto je Mireli Čavajda bilo uskraćeno pravo na pristup informacijama, suodlučivanje o daljnjem postupku te zašto je u javnosti bila podvrgnuta sramoćenju i omalovažavanju. Nakon što Republika Hrvatska odgovori, očekujemo da će tijela UN-a izdati i preporuke za Hrvatsku, prema kojima bi trebala postupiti i promijeniti ovu praksu”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Komentari

Vaš komentar