Muke sa zamjenama: Učitelja nema u školama, ali ih ima na burzi

Vijesti 11. velj 202221:26 0 komentara
JEFF PACHOUD / AFP, Ilustracija

Već godinama u našim školama muku muče sa zamjenama, a posebno sada, kada je u pandemiji velik broj bolovanja. Neki su prisiljeni nastavu pokrivati i nestručnim zamjenama.

Katarina je učiteljica razredne nastave, ali predaje matematiku u višim razredima osnovne škole.

“Nemam punu satnicu, ali tek sam počela raditi. Sretna sam da mogu i ovdje raditi, svaki sat mi je dobrodošao”, kaže za HRT Katarina Bunčić, učiteljica u OŠ “Anž Frankopan” u Kosinju.

Upravo profesora matematike, kojeg u ovoj školi zamjenjuje učiteljica, u našim školama kako se u narodu kaže “traži se svijećom”.

vezana vijest

Dekan PMF-a u Zagrebu Mirko Planinić potvrđuje da profesori matematike u IT sektoru mogu dobiti dvostruko veću plaću odmah na početku. Početna plaća asistenta ili profesora fizike ili matematike u školi je 5 tisuća kuna, a u IT sektoru ona iznosi 10 tisuća kuna, kaže.

Problema ima još, i sam se u to uvjerio sadašnji ravnatelj osnovne škole u Puli, kada je kao nastavnik radio u manjem mjestu na moru.

“Nažalost u manjim mjestima na moru vrlo je teško naći smještaj u trenutku kada je sezona, imao sam iskustvo da u 5. mjesecu nisam imao gdje stanovati”, ističe problem ravnatelj OŠ Vidikovac u Puli, Predrag Dukić.

Učitelj ako se i odluči raditi u školi na otoku ili u priobalju, iz unajmljenog stana početkom turističke sezone može očekivati da ostane bez krova nad glavom.

Marijana Martić, profesorica matematike u OŠ Granešina u Zagreb navodi kako pokušavaju “uskočiti” sa zamjenama gdje god je moguće.

U ovom trenutku je na Zavodu za zapošljavanje 2045 učitelja i profesora. Kako?

“Trenutačno je u izradi i prijedlog novog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojim je predviđeno poticanje zapošljavanja mladih stručnjaka, ali i odredbe koje će omogućiti zapošljavanje stručnih umirovljenih učitelja i nastavnika na određeno vrijeme onda kada se na natječaj ne javi stručna osoba. Planira se i stipendiranje studenata u deficitarnim strukama (npr. matematika, fizika, kemija ) u iznosima više od 3000 kuna mjesečno”, kažu za HRT iz Ministarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!