MUP: Djeca iz Konga imaju hrvatsko državljanstvo, ali provodi se istraga

Vijesti 04. sij 202315:31 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

U svrhu izvještavanja javnosti o vrlo važnoj temi posvajanja djece iz Konga, koja je aktualizirana zbog slučaja osmero uhićenih državljana iz RH u Zambiji, molili smo Ministarstvo unutarnjih poslova za odgovore na sljedeća pitanja: je li se u dosadašnjem tijeku istrage došlo do informacije na temelju kojih dokumenata su djeca iz Konga upisana u hrvatske putovnice, jesu li te putovnice onda krivotvorene ili djeca imaju autentične hrvatske dokumente te ako djeca imaju autentične dokumente, znači li to da su ona hrvatski državljani i uživaju li tim temeljem prava na zaštitu i kakvu hrvatske države u ovom trenutku.

Iz MUP-a su nam rekli da djeca posjeduju putne isprave koje im je izdao MUP RH i to poštujući zakonom propisanu proceduru, ali da ne mogu iznositi više podataka jer se provodi kriminalističko istraživanje u koje je uključeno više nadležnih tijela.

Odgovor MUP-a prenosimo u cijelosti:

Ministarstvo unutarnjih poslova u svojim evidencijama izdanih osobnih isprava ne vodi podatke o posvojenoj djeci odnosno ne vodi podatke jesu li roditelji djeteta biološki roditelji ili roditelji posvojitelji, stoga nismo u mogućnosti dati broj isprava izdanih posvojenoj djeci.

Uopćeno govoreći, kod zaprimanja zahtjeva za izdavanje putnih isprava i osobnih iskaznica djeci provodi se procedura koja je propisana Zakonom o putnim ispravama hrvatskih državljana i Zakonom o osobnoj iskaznici.

Tako zahtjeve za izdavanje putnih isprava i osobnih iskaznica djeci podnose roditelji, a djeca do navršenih 12 godina ne moraju biti prisutna prilikom podnošenja zahtjeva.

Prije zaprimanja zahtjeva za izdavanje putovnice ili osobne iskaznice, službena osoba obavlja elektronički uvid u maticu rođenih i knjigu državljana kako bi provjerila podatke o upisu djeteta u maticu rođenih i knjigu državljana, budući da se hrvatske isprave mogu izdati samo osobama odnosno djeci koja su hrvatski državljani.

Nadalje, dijete stranog državljanina ili bez državljanstva kojeg su prema odredbama posebnog zakona (Obiteljskog zakona i drugih propisa koji reguliraju posvojenje) posvojili hrvatski državljani, hrvatsko državljanstvo stječe podrijetlom prema odredbama Zakona o hrvatskom državljanstvu i to na način da se nakon provedenog postupka posvojenja dijete u nadležnom matičnom uredu upisuje u maticu rođenih i knjigu državljana. Dakle, konkretan slučaj stjecanja hrvatskog državljanstva nije u nadležnosti MUP-a RH.

Zaključno, na temelju podataka upisanih u maticu rođenih i knjizi državljana, posvojenoj djeci se kao i ostalim građanima koji su hrvatski državljani izdaju isprave, čije je izdavanje u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova (kao što su putovnice i osobne iskaznice).

U konkretnom slučaju utvrđeno je kako djeca posjeduju putne isprave koje im je izdao MUP RH i to poštujući zakonom propisanu proceduru. Međutim u konkretnom slučaju, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom provodi se kriminalističko istraživanje u koje je uključeno više nadležnih tijela, stoga nažalost nismo u mogućnosti iznositi više podataka.

Zaključno rezimirajući još jednom napominjemo kako upis u maticu rođenih i knjigu državljana u slučaju stjecanja hrvatskog državljanstva djece podrijetlom ne provodi Ministarstvo unutarnjih poslova niti provodi ili nadzire postupak posvojenja djeteta u Republici Hrvatskoj, već isključivo temeljem uvida u relevantne evidencije izdaje osobne isprave – poput putne isprave i osobne iskaznice – a čije izdavanje je u našoj nadležnosti.

MVEP za N1: Posjet djeci nije moguć, zambijske vlasti osporavaju hrvatsko državljanstvo djece

Na upit N1 iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova odgovorili su da posjet djeci nije moguć s obzirom da zambijske vlasti osporavaju zakonitost postupka posvojenja, a samim time i hrvatsko državljanstvo djece. Prema informacijama dobivenim od nadležnih zambijskih vlasti djeca su smještena u centar socijalne skrbi.

“Optužnica protiv hrvatskih državljana još uvijek nije podignuta te je u tijeku istražni postupak u kojem se provjerava vjerodostojnost inozemnih dokumenata koji su korišteni u postupku posvojenja djece iz DR Konga. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja pratiti situaciju te će i dalje diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima”, odgovorili su nam iz MVEP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!