FOTO Završila misa muškaraca na Trgu, žene im poslale jasne poruke

Vijesti 04. velj 202308:21 2 komentara
N1

Kao i svake prve subote u mjesecu, i danas je na glavnom zagrebačkom trgu održana molitva, odnosno muška krunica, a s njom je održan i prosvjed Ženske mreže.

Pri završetku molitve muškarci nisu bili voljni davati izjave. Sve je prošlo bez incidenta uz dosta policijskih službenika.

“Ovo je već četvrta Tiha misa koju organiziramo. Htjeli smo upozoriti na poraznu statistiku o sigurnosti žena u društvu. Prošli mjesec imali smo 13 ruža za 13 žrtava femicida u Hrvatskoj prošle godine. Ovaj put smo imali i jedni bijelu ružu za jednu ženu koja je preživjela femicid, ali nije njezino dijete iako je ranije bilo postupanja u toj obitelji. Milim da ovo neće zaustaviti molitelje, ali voljeli bismo čuti što gažu vladajući i gradske vlasti na one koji mole za protuustavna prava, a da ne kažemo da su tu bila i neka ustaška obilježja koja su protuzakonita. Zagovara se nešto retrogradno, ovaj skup je diskriminatoran, ali oni uredno dobivaju dozvolu za nj”, rekla je organizatorica kontra-prosvjeda Tiha misa, Arijana Lekić-Fridrih.

Kako je navela udruga Vigilare, molilo se:

1. Za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda.
2. Za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru.
3. Za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova.
4. Za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu.

5. Za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja.
6. Za duše u čistilištu.
7. Za osobne nakane.

N1

Udruga je pozvala i ostale hrvatske gradove da mole s njima i ove prve subote u mjesecu te dodaju kako ovaj “miroljubiv i apolitičan događaj u Zagrebu organizira bratstvo ”Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina” u sklopu projekta “Muževni budite”, te se ograđuju od svih pojedinaca koji će namjerno ometati molitelje ili prolaznike”.

To su istaknuli jer je Ženska mreža Hrvatske održala prosvjed protiv molitelja u isto vrijeme. “Zahtjev muškaraca koji će prosvjedovati sutra na Trgu bana Jelačića za uspostavu njihovog autoriteta u obitelji je retrogradan, protuustavan i anticivilizacijski. Prosvjed sa zahtjevom za podčinjavanjem odnosno diskriminacijom žena je, sukladno pozitivnom zakonodavstvu, trebao biti zabranjen.

N1

Sutra ćemo javnosti simboličnom akcijom pokazati da ne pristajemo ni na čije zadiranje u odluke žena o njihovom seksualnom životu i odijevanju. Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu! Ženska mreža Hrvatske inzistira na autonomiji žena i poštivanju međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava”, poručuju iz Ženske mreže.

Na transparentima prosvjednica piše: ”Prave žene nose transparente”, ”Patrijarhat ubija žene”, ”Moja pipica, moja slobodica”, ”Ni državu, ni Boga blizu jajnika moga”, “Bez boga, bez gospodara” i “Čednost u razmišljaju, ne odijevanju”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare