N1 doznaje: Ministar pravosuđa pozvao suce na sastanak. Slijedi nova runda pregovora o plaćama?

Robert Anić/Pixsell

Sucima su bila ponuđena određena materijalna prava poput božićnice, regresa i uskrsnice, ali su odbili.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kontaktirao je predsjednika Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Damira Kontreca i pozvao ga na sastanak, potvrdila je za N1 sutkinja Ivana Bilušić glasnogovornica UHS-a.

“Na sastanak ćemo se odazvati, samo još mora biti precizirano vrijeme, ali se očekuje u srijedu ili četvrtak”, kazala nam je sutkinja Bilušić.

Počinju novi pregovori?

Ovo bi trebalo označiti i početak nove runde pregovora sudaca s Vladom oko sudačkih plaća. Suci traže da se u zakon kojim se reguliraju njihove plaće uvede tzv. indeksacija, odnosno da se usklade osnovice plaća sudaca s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda.

Suci su u tzv. bijelom štrajku od 22. siječnja, a njegovo trajanje najavljeno je do 2. veljače. Ovaj ministrov poziv stiže, dakle, pred sam kraj mjera upozorenja koje su dovele do odgode brojnih sudskih postupaka.

Iako se brojke odgođenih ročišta koje prezentira UHS i one koje je iznijelo Ministarstvo, razlikuju, činjenica je da je obim rada na sudovima, kao i u državnom odvjetništvu smanjen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.